EN facebook

Magyar kultúra napja 2021-ben is a Nemzeti Múzeumban!

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-01-17 07:00

Bár a Magyar Nemzeti Múzeum ajtajai még zárva, de ez nem lehet akadály a kultúra napján sem, hogy eljusson közönségéhez!! Tárlatvezetés és könybemutató... Nézzük a január 22-ei választékot!

 

Exkluzív online tárlatvezetés az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában!


Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitáljuk Önöket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új virtuális kiállításán keresztül.

 

A program a ZOOM felületén keresztül valósul meg.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció a honlapon.

 

A regisztrált látogatók a program előtti napon e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.

 

Időpont: 2021. január 22. 18:00

 

Maximális létszám: 50 fő

 

További információ: tarlatv@mnm.hu

 


Könyvbemutató. Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei – a könyvet ismerteti a szerző, Orgona Angelika történész.

 

A decemberben megjelent kötet apropója egy rendkívüli, örömteli esemény, egy nagylelkű ajándékozás. Gladys és Paul Szápáry* 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfélszáz gyönyörű fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg. A magyar kultúra napján Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a könyv részleteivel.

 


„A kötet, száztíz évet átszövő családi történetek színes kavalkádját mutatja fel, ahogyan azt a hagyaték egyes kiemelkedő darabjai megjelenítik, ahogyan a műtárgyakhoz, dokumentumokhoz kapcsolódó emlékek és történetek felidézik. A 20. század hatalmas átalakulásainak háttere előtt sorra tűnnek fel az egymásba kapcsolódó Széchényi, Vanderbilt és Szápáry családok újabb és újabb nemzedékei…”

 

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

 


* A történelmi hagyományt tiszteletben tartva és az egyes családtagok névhasználatát figyelembe véve, e kötet a gróf Szapáry (Szápáry) családnév helyesírásában megőrzi a kettősséget.

 

A program időpontja: 2021. január 22. 20:00

 

A könyvbemutató a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán tekinthető meg.

 

A kiadvány megrendelhető ITT.