EN facebook

„Magamban is helyén van a lélek…” - a természettel szorosan együtt élő pásztorok világát mutatja be a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-10-29 19:00

A Magamban is helyén van a lélek… Pásztorvilág a Kecskemét környéki és a kiskunsági pusztákon című kiállítás 2023. szeptember 15-től tekinthető meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében - adta hírül a baon.hu.

 

Az időszaki tárlat a pásztorság, a múzeum hagyományos néprajzi-, illetve népi iparművészeti gyűjteményében fellelhető legszebb tárgyi emlékeit mutatja be, kiemelve a pásztorok lakhatási körülményeit, öltözködési, étkezési szokásait, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközöket, munkafolyamatokat.

 

 

A látogatók megismerhetik a pásztortársadalom felépítését, az egyszerű pusztai életet, a faragás művészetét és a kinagyított fotóknak köszönhetően pásztorjeleneteket is megcsodálhatnak.

 

A helyszínen csoportoknak ajánlott tematikus tárlatvezetést is tartanak, melyen pásztordallamok is felcsendülnek. A fotók és a szövegek is a Kecskeméti Katona József Múzeum adattári anyagaiból kerültek elő, illetve azt veszik alapul a témára vonatkozó szakirodalomra támaszkodva.

 

A tárlaton látható továbbá néhány, a múzeum Magyar Naiv Művészek Gyűjteményéből válogatott alkotást is, melyek a pásztor életmódhoz, állattartás témájához kapcsolódnak. A képek közvetlen módon, egyszerű gondolatokkal, tiszta, gyermeki megfogalmazásban mutatják be mondanivalójukat. A fotók a népi élet és szokások hiteles dokumentumai mind néprajzi, mind művészetszociológiai szempontból.

 

A kiállítással szeretnék felhívni a figyelmet a pusztán nevelkedett szilaj, egyszerű, a természettel szorosan együtt élő pásztorok életmódjára, a „szükséges és elégséges” elvére, arra a szemléletmódra, melyet a körülményekhez, helyi adottságokhoz, időjáráshoz, az állatok igényeihez való önzetlen, alázatos és megelégedett alkalmazkodás jellemez és jellemzett a régmúlt időkben. A múzeum munkatársai és a kiállítás szervezői ezt a fajta hagyományos tudásra alapozott gondolkodásmódot napjainkban fontosabbnak érzik, mint valaha.

 

 

 

A tárlat 2024. április 24-g tekinthető meg.

 

 

Borítókép forrása: Kecskeméti Katona József Múzeum

fénykép, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2021-02-06 07:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-23 07:00