EN facebook

MADE IN ASIA − Százéves a Hopp Múzeum

DECEMBERI PROGRAMOK

 

2019. december 10., kedd, 16.00

Kötetbemutató
Fodor Gábor – Kardos Tatjána: 
Látogatás az Oszmán Birodalomban
Dr. Bozóky Dezső képei 1905–1906

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Budapest XIV. ker., Dózsa György út 14., Schickedanz-terem (II. emelet)

 

 

Bozóky Dezső (1871–1957) 1905–1906-ban az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajóorvosaként, több mint egy évet szolgált a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó Taurus hajó fedélzetén. Több kikötőben is megfordult és lelkes fotósként örökítette meg képein a 20. század elejének Oszmán Birodalmát, egy végnapjait élő világ hétköznapjait. Ekkor készített fotóiból közel 300 darab kézzel színezett sztereo üvegdia maradt fenn, melyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum őriz.
Ezekből a törökországi felvételekből több mint kétszáz fotót adunk most közre ebben a magyar és angol nyelvű kötetben, amely az Ázsiai történeti fotográfiák címmel most induló könyvsorozatunk nyitó darabja.  A képekhez szorosan kapcsolódva az Oszmán Birodalom korabeli viszonyaiban való eligazodásban, a magyar állomáshajó konstantinápolyi tartózkodásának történetében Fodor Gábor turkológus tanulmánya segíti tájékozódni.

A kötet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésében az MMA Kiadó gondozásában jelenik meg.

 

A könyvbemutatón köszöntőt mond és a sorozatot ismerteti:

Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és

Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára

Az Oszmán Birodalom korabeli viszonyairól előadást tart:

Dr. Fodor Gábor történész-turkológus, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója
Török misztikus zenét játszik Marilia Pilti szantúron, Kopcsik Márton hegedűn és Gerzson János udon

A program regisztrációköteles. Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://www.eventbrite.co.uk/e/latogatas-az-oszman-birodalomban-kotetbemutato-tickets-81327656209
Ingyenes

 

2019. december 13., péntek, 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Brittig Vera orientalista, művészettörténész
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

 

 

A 2019-ben alapításának 100. évfordulóját ünneplő múzeum Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállításában a gyűjtemények anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik. Itt a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyak és régi fotók segítségével a hely egykori hangulatát. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve nézzük végig, és kiemelten foglalkozunk a délkelet-ázsiai gyűjtemény műtárgyanyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: https://www.jegymester.hu/hun/Production/70505/Hopp@Pentek:-Setalo-tarlatvezetes-sorozat

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.

 

2019. december 18., szerda, 17.30–19.00
Magyar utazók ázsiai kincsei: „Made in Asia 15.” / Magyarok Iránban – irániak Magyarországon a 19. században (Vámbéry Ármin, Nászer al-Dín sah és társaik)
Előadó: Sárközy Miklós történész, iranista, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense
Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

 

 

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

Sárközy Miklós a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti 19. századi kapcsolatok színesebbik világát mutatja be: utazók, utazások és útirajzok tarka  világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon a 19. században. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyek, hírességek, koronás fők világa és a két világra rácsodálkozás izgalmas, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdotái elevenednek meg.
  
Magyar oldalról természetesen  itt is meghatározó a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és naiv hobbinyelvész,  a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort. Iráni oldalról is színes a lista: Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazó talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt. 
Iráni oldalról vízválasztó Nászer al-Dín iráni sah 1889-es budapesti látogatása és korabeli fogadtatása a magyar sajtóban, valamint ábrázolása a sah útinaplójában. Az extravagáns iráni uralkodó és kísérete budapesti élményeiről, hosszasan lehetne beszélni, mi is ezt tesszük időnktől függően. Humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://budaikreativhaz.hu/eloadas/magyarok-iranban-iraniak-magyarorszagon

 

---

MADE IN ASIA
Százéves a Hopp Múzeum
2019. június 20. – 2020. augusztus 30.
Ünnepeljük együtt a múzeum 100 éves fennállását!
Helyszín:
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
1062 Budapest, Andrássy út 103.
Belépőjegy
Teljes árú (felnőtt): 1400 Ft
Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjasjegy (62–70 éves kor között): 700 Ft


Nyitvatartás:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00, hétfőn zárva

ÜNNEPI NYITVATARTÁS
Karácsony – újév
december 23. hétfő: nyitva
december 24-25. kedd-szerda: zárva
december 26-30. csütörtök-hétfő: nyitva
december 31. kedd:  nyitva 10.00-16.00
2020. január 1. szerda: nyitva 12.00-18.00
2020. január 2. csütörtök: zárva

2019. december 23. – 2019. január 6. között a könyvtár zárva tart.

2019. január 3-tól a múzeum szokásos nyitvatartási idejében várjuk újra kedves látogatóinkat.

Kellemes ünnepeket kívánunk!




 

iparművészet, képzőművészet, kiállítás, múzeumtörténet
2019-06-11 12:00
iparművészet, képzőművészet, kiállítás, néprajz
2019-05-02 09:00