EN facebook

Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata

KIÁLLÍTÁS

2023-01-05 07:00

2023. január 31-ig látogatható Soltra Elemér kiállítása, a Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata a pécsi Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Modern Magyar Képtárban.

 

Soltra Elemér (1922-2013) pécsi kötődésű, éveken át foglalkozott rajztanítással a városban, valamint a Pécsi Tanárképző Főiskola tanszékvezetője is volt. A festő 1960-as, ’70-es években alkotott műveit gyűjtötte össze a múzeum.

 

Soltra Elemér művésztársa, Martyn Ferenc újszerű, merész absztrakt művészetével lehetővé tette több kortársának, például Bizse Jánosnak és Soltra Elemérnek is, hogy ebben az irányzatban merjenek alkotni. Míg ezeket a művésztársakat szélesebb körben ismerik, addig Soltra Elemér munkái méltatlanul háttérbe szorultak. Ezért a kiállítás felépítésekor felhívást tett  közzé a Modern Magyar Képtár, hogy akár magántulajdonban lévő Soltra Elemér képeket is megmutathassanak a nagyközönségnek.

 

kiállítás két részre tagolható, a Lírai absztrakció címet kapta Soltra Elemér ’60-as évek végén, és ’70-es évek elején festett absztrakt festményeiből álló gyűjtemény, míg A tavasz tizenhét pillanata egy rézkarc sorozat.

 

 

Soltra Elemér

 

A Lírai absztrakció cím arra a fajta kettősségre utal, amely a Soltra Elemér képeinek formavilágát és tartalmát jellemzi. Az absztrakt festményekben figuratív elemek is felfedezhetők, amelyek a szocreál valóságot mutatják. A 60-as, 70-es években még erősen cenzúrázták a művészetet, a szocialista témákat szinte lehetetlen volt kikerülni, az elkészült műveket pedig gyakran érte az a kritika, hogy nem elég „tökéletesen” mutatják be a szocializmust. Soltra nem akart vagy nem tudott elvonatkoztatni a szocialista realitástól, például bányarajzokat, gyárakat rejtett az absztrakt formák közé, amellyel egyfajta kritikát formál, miszerint még a legelvontabb irányzatban való alkotás és a műértelmezés sem szakítja ki az embert a zord valóságból.

 

Soltra Elemér: Víz és kövek és Kő és Víz

 

Soltra Elemér Víz és kövek, illetve Kő és Víz című festményeiben, absztrakt stílusban jelennek meg a földi, organikus elemek: a művész a bioformizmust ötvözi az absztrakcióval. Ezen kívül a megfestett elemek is ellentétbe állíthatóak egymással, mivel a víz dinamikát, folytonosságot és a változást szimbolizál, a kő pedig az állandóságot és statikusságot jelenti.

 

Soltra Elemér: A tavasz tizenhét pillanata sorozatból

 

A tavasz tizenhét pillanata című, tizenhét rézkarcból álló sorozat teljesen más stílust képvisel, mint a Lírai absztrakció képei: az absztrakciótól eltávolodva, Soltra Elemér tizenhét női aktot alkotott meg. A karcsorozat egy kultikus, a 70-es években mindenki által ismert szovjet sorozat címét viseli, amelynek semmi köze az erotikához, meztelenséghez. Tehát A tavasz tizenhét pillanatánál is megjelenik egy erős ellentét, Soltra Elemér ironizál ezen képeivel, mivel az erotika és a szexualitás rendkívül távol állt a 70-es évektől. 

 

Soltra Elemér munkásságának rövid periódusában is fellelhetők Martyn Ferenc hatásai, melyek segítették az absztrakt művészetének kiteljesedését. A bioform absztrakció érdekessé, az állandó polaritás egyedivé teszi alkotásait.

 

 

Kurátor: Nagy András

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-11-10 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-06-19 07:00
emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló, színház
2020-08-26 07:00