EN facebook

LIMES - Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

2018-12-09 10:00

Hogyan bánunk az ókori római örökséggel? Erre a kérdésre kért válaszokat a MúzeumCafé idei utolsó, 68-as számában szerzőitől és a megszólított szakemberektől, régészektől, kurátoroktól, építészektől.

 

Berényi Marianna a Világörökség rangjára várományos limes (határvonal) magyarországi helyszíneinek állapotáról, terveiről kérdezte Visy Zsolt régészprofesszort és Kondor Tamás építészt. Pánczél Szilamér Péter és Szabó Máté erdélyi ásatások eredményeit ismertetik. Hamvay Péter Gorsium múltját és a megújulásáért tett lépéseket tekinti át, Karácsony Ágnes az amfiteátrumok világába vezeti el az olvasót. Basics Beatrix az ausztriai Carnuntum régészeti parkját mutatja be, Makrai Sonja a budapesti szabadtéri római emlékeket járja végig. Gréczi Emőke a Szépművészeti Múzeum Antik gyűjteményének új állandó kiállítása kapcsán a három kurátort, Nagy Árpád Miklóst, Jerger Krisztinát és Lakatos Szilviát faggatta. Csapláros Andrea, Czenki Zsuzsanna és Vígh Károly közös írása Savaria múzeumi reprezentációját ismerteti.

A Kutatás rovatban György Péter a Magyar Nemzeti Galériában látható Londoni iskola kiállítás kapcsán értelmezi Frank Auerbach művészetét. Kálnoki-Gyöngyössy Márton a hazai múzeumirányítás három nagy alakjára, Klebelsberg Kunóra, Hóman Bálintra és Magyary Zoltánra emlékezik.

Gréczi Emőke az Aquincumi Múzeum korábbi főigazgatójával készített életútinterjút, kitérve az óbudai ásatások kulisszatitkaira. Emőd Péter Reinhard Spielerrel, a Hannoveri Sprengel Múzeum igazgatójával beszélgetett.

A Módszertan rovatban Pusztai Tamás a Magyar Nemzeti Múzeumon belül újonnan létesült Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság feladatait ismerteti. A Szemlében Basics Beatrix Martos Gábor „Ilyet én is tudok” című kötetére hívja fel a figyelmet.

 

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Karácsony Ágnes szerkesztette. A képanyag Szilágyi Lenke és Szesztay Csanád munkája. A témának megfelelően terrakotta alapszínt kapott folyóirat tervezője ezúttal is Pintér József.

 

http://muzeumcafe.hu/hu/

http://muzeumcafe.reblog.hu/

 

kiállítás, programajánló
2018-12-08 16:00
gyűjtemény, múzeum, néprajz, restaurátor, tárgy
2018-12-08 10:00