EN facebook

Leporolt történelem – nem mindennapi sztorikkal jön a Régészet Napja

2018-05-24 17:00

Ki ne szeretett volna gyerekként régész lenni? Indiana Jones vagy Lara Croft, netán az Elveszett ereklyék fosztogatóinak bőrébe bújva ősi rejtélyek nyomába eredni, sötét titkokat megfejteni és szebbnél szebb relikviákat megmenteni?

Most újra itt a lehetőség: május utolsó szombatján egy napra mindenki régész lehet!

 

27 város, 52 intézmény és 150 különböző program várja felejthetetlen élményekkel a régészet iránt érdeklődőket május 26-án, a Régészet Napja alkalmából. Az előadások és foglalkozások során megelevenednek a múlt meghatározó személyiségei, királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők, híres, hírhedt vagy épp a névtelenség homályába veszett alakjai, akikről a régészet segítségével olyan titkokat is megtudhatunk, amelyekről korábban nem is álmodtunk.

A budapesti, központi rendezvényen a számtalan előadás és interaktív program között varázslókkal, rabszolgákkal és egy kitépett nyelvű nimfával is találkozhatunk, de Árpád sírja vagy a Trónok harca sorozat történelmi előképeinek nyomába is eredhetünk. Fegyveres hadijátékon vehetünk részt, vagy híres antropológusok segítségével megtanulhatunk koponyákkal suttogni.

 

 

Tatabányán például egy nemrégiben feltárt különleges rézkori sír ölelkező emberpárjának történetét göngyölíthetjük fel, Zalaegerszegen római sírköveket bírnak szóra a régészek, míg Pécsett Maximinust, a rettenetes pannoniai bajkeverőt ismerhetjük meg. Békéscsabán régi korok reggelijeit és ebédjeit készítik el, Szombathelyen képzeletbeli stratégiai házasságot köthetünk. Kecskeméten a Kiskunság avar nagyuraival ülhetünk egy asztalhoz, Salgótarjánban pedig megismerhetjük a vértesszőlősi „Samu” előkerülésének valódi, kalandos történetét. Országszerte rendhagyó tárlatvezetések, ásatáslátogatások, kirándulások és egész napos kézműves foglalkozások is várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

A programok néhány kivétellel ingyenesek, az országos lista a regeszetnapja.hu oldalon érhető el.

kiállítás, múzeum, programajánló, tárgy
2018-05-24 09:00
képzőművészet, pályázat
2018-05-23 17:00
kiállítás, múzeum, programajánló
2018-05-23 00:00