EN facebook

Lépéshatár – projektkiállítás nyitónap a MODEM-ben

2019-11-01 08:00

Határainak megnyitásával három évtizeddel ezelőtt Magyarország megtette az első lépéseket, hogy utat nyisson Németország egyesüléséhez és egy egységes, szabad Európa megteremtéséhez. A Páneurópai Piknik  megrendezése, valamint a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából a Deutsches Kulturfórum és a MODEM projektkiállítás keretében mutatja be a magyar kerítésbontástól a határnyitásig, illetve a békés forradalomtól a német egységig tartó időszakot.
„Magyarország verte ki az első követ a falból” – nyilatkozta Helmut Kohl szövetségi kancellár, a három évtizeddel ezelőtti eseményekről. Fotók, plakátok százai, ezrei őrzik a szimbolikus, illetve nagyon is valós és elementáris hatású tettek emlékét, amelyek odáig vezettek, hogy harminc évvel ezelőtt megkezdhették a Berlint kettéválasztó fal  lebontását. A plakátokat, fotókat felvonultató tárlatot – amely 2019. november 8-tól egy hónapon át látható a MODEM-ben – rendhagyó történelemórák és programok kísérik.

A megnyitón köszöntőt mond:
Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és Papp László, Debrecen polgármestere.

A köszöntő után Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE Germanisztikai Intézet) tart rövid német-magyar tárlatvezetést a kiállításon.


További programok:

13.30:
Határok nélkül. Kerekasztal-beszélgetés
résztvevők: Bedő Iván újságíró, a Magyar Rádió akkori kelet-berlini tudósítója; Filep Mária építészmérnök, a páneurópai piknik főszervezője;   Pósán László történész, egyetemi docens (DE BTK Történelmi Intézet);
moderátor: Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE BTK, Germanisztikai Intézet)

14.30:
ünnepélyes koccintás

15.00:
angol nyelvű tárlatvezetés a Privát. Helmut Newton című fotókiállításon

16.00:
német-magyar tárlatvezetés a Panel című kiállításon

17.00:
Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó zenekar alapító tagjának szólókoncertje


A nyitónap valamennyi programja ingyenes

A kiállítás megtekinthető: 2019. december 8-ig

kiállítás, téma
2019-08-22 15:00
látogató, programajánló, tárgy
2019-10-05 12:00