Befogadás Napja ’89

30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

MNM
2019-08-22 15:00

1989-ben Magyarországon több százezerre nőtt azoknak az NDK állampolgároknak a száma, akik az osztrák-magyar fizikai határzár megszűnését követően a zöldhatáron át próbáltak nyugatra jutni. Augusztusban a hazatérni már nem akaró keletnémetek magas száma miatt menekültügyi katasztrófahelyzet alakult ki Budapesten.

 

 

A menekültek elhelyezésében és ellátásában az 1989. február 4-én alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Kozma Imre atya és Csilla von Boeselager vezetésével – központi szerepet játszott. A zugligeti templom kertjében megnyitott táborban az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója vette kezdetét, melynek során három hónapon át összesen 48.600 emberről gondoskodtak a segítő szervezetek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Nemzeti Múzeum augusztus 22-én nyíló közös kiállítása bemutatja azt a folyamatot, amely az NDK-s menekültek befogadásához, a zugligeti (és másik három) menekülttábor létrejöttéhez, majd a szeptemberi határnyitáshoz, a vasfüggöny lebontásához vezetett.

 

 

 

 „...Az egyetlen lehetséges választ adtuk az akkori történésekre, és ezt a választ befogadásnak mondottuk. Akkor megtanultunk valamit, a legfontosabb igazságot: az ember a másik embernek testvére, és előítéletek, ellenérdekek embereket egymástól nem választhatnak el.”

                    Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a szervezet 25. évfordulóján

 

 

A Nemzeti Múzeum rotundájában, egy eredeti, 1989-ben is használt sátor körül, eredeti tárgyak, fotók, dokumentumok, filmek segítéségével ismerhetjük meg a sorsfordító események történetét. Felvillannak azok a balatoni nyarak, amikor az NDK és NSZK állampolgárok Magyarországon találkoztak egymással, a keletnémet állambiztonság, valamint titkosszolgálat (Stasi) működése, a határok őrzése, a határsértők büntetése, a zugligeti menekülttábor mindennapjai, az önkéntesek munkája, a közben zajló szigorúan titkos diplomáciai tárgyalások, a páneurópai piknik és végül azok a döntések, amelyek lehetővé tették az osztrák határ megnyitását és az NDK állampolgárok nyugatra jutását.

 

 

Az 1989-es év a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Nemzeti Múzeum számára egyaránt jelentős. A karitatív szervezet idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, a Nemzeti Múzeum pedig a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából indított egész éves programot Közös Időnk – 1989 címmel. Mindkét intézmény számára kiemelt pillanat lesz a most nyíló Befogadás napja 89’ – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című kiállítás, hiszen a három évtizeddel ezelőtti események nemcsak a rendszerváltoztatás és a magyarországi humanitárius szervezetek történetében, hanem egész Európa szempontjából meghatározóak.

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Rotunda (1088 Budapest, Múzeum körút 14̶16.)
Időpont: 2019. augusztus 22. – szeptember 29.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00