EN facebook

Legyen zöldebb! - Ilyen volt a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozat Fenntarthatósági Munkacsoportjának műhelydélutánja

MŰHELY

2023-12-05 07:00

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozatának Fenntarthatósági Munkacsoportja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Nemzetközi Csoportjával közösen műhelydélutánt tartott 2023. november 28-án a Magyar Természettudományi Múzeumban Környezettudatosságot fejlesztő törekvések felnőttek körében címmel. A műhelydélután célja volt, hogy a felnőtt művelődő-, tanuló közösségek mellett a kultúraközvetítő kollégák fenti témakörben folyó munkájuk tanulságait is megosszák egymással.

 

Rendezvény igazán aktuális, tanulságos és sikeres volt, több mint 30 fő részvételével zajlott.

 

A program kezdetén dr. Kriston-Vízi József, a Pulszky Társaság tagozatvezetője mint szervező köszöntötte a megjelenteket és vázolta röviden az ez évben tett szakmai eredmények csomópontjait. Ezt követően a házigazda intézmény helyettes főigazgatója, a fenntarthatósági témakör szakmai közösségi összejöveteleinek intézményi mozgatója, Buzár Ágota tartott bevezető kiselőadást, némely gondolatébresztő dilemmáját megosztva a hallatósággal.

 

Nagy Magdolna, a szentendrei MOKK igazgatója világos, áttekinthető, precíz és tömör, releváns diasorozatával a környezettudatosság kapcsán is az összetettség s a napi valóság gyakorlata miatt olykor erőteljesen divergens reflexiók példáit mutatta be. Nagy örömünkre itt került bemutatásra a NEMO magyar munkacsoportja (delegátusának) által hazahozott számos tanulságos, a későbbiekben minden bizonnyal haszonnal vehető jó gyakorlat mellett a nemzetközi szinten tárgyalt dekrétum, melynek hitelesített magyar nyelvű változatát is itt adhatjuk közre: „Etikai és szakmai prioritásunk, hogy közösségeinkkel együtt dolgozzunk a bolygó jövőbeli fenntarthatóságáért. A múzeumok megkerülhetetlen szerepet játszanak a környezeti fenntarthatóságban és lehetséges jövőképek elképzelésében. Atekintetben elhivatottak vagyunk, hogy sokszínű gyűjteményeinket és a bennük rejlő történeteket felhasználjuk arra, hogy inspiráljuk az embereket és elősegítsük a változást. Tisztában vagyunk vele, hogy már nem lehetséges minden örökségelemet és gyűjteményt a jelenlegi állapotában megőrizni. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gyűjteményeinket újraértékeljük társadalmi, történelmi, környezeti és oktatási hatásuk szempontjából.

 

A nem oly rég Lahtiban (Finnország) zajlott konferencia részletes összefoglalója a MOKK munkatársa, Kajári Gabi jóvoltából itt érhető el.

 

Kindl Gábor, a tíz évvel ezelőtt útnak indított s a kezdetektől világméretekben működő Forgass a Földért/ shoot4earth! videós pályázat ötletgazdája és a hasonló nevű alapítvány elnöke online bejelentkezésében szólt a projekt küldetéséről.

 

 

Dr. Bagi Gábor történész-muzeológus (Damjanich János Múzeum, Szolnok) a munkatársi elfogultságot példaszerűen mellőzve mutatta be kollégájának, Benedek Csabának Újrahasznosítás a paraszti kultúrában és napjaink társadalmában című könyvét. Kihangsúlyozta: ismeretei és meglátása szerint a téma ilyen szintű feldolgozása még mindig csak a kezdeteknél tart itthon, s a körülteintő méltatás ezért sem igazán egyszerű. Ezért is lehet, hogy a bemutatott tárgyak-eszközök anyag, illetve funkció szerinti csoportosítása, illetve azok külön tárgyalása olykor nem utalnak bátrabban az átjárhatóság megtételére.

 

Az etnográfus szerző, Benedek Csaba a könyvvé is érlelődött kiállítás-sorozat tanulságairól szólt, - tele jobbnál jobb és élvezetes tanulságokkal. És minden állomás esetében - most vele együtt járva - rá kellett döbbenni: nem csak szakirányú, hanem további múzeumaink majd mindegyike tele van a témáink szempontjából izgalmas, de ilyen szemmel talán nem vizsgált tárgyakkal vagy tárgycsoportokkal.

 

 

Nagy Dóra és Tihanyi Anna a Néprajzi Múzeum megnyitása előtti hónapokban, korábbi munkahelyi körülményeik között formálódott s mára már egyre ismerősebben hangzó EthnoEco elnevezés alatt működő munkacsoport eszmeiségét, résztvevői „kemény magját” és intézmény-szintű, valamint közönség felé sugárzó kezdeményezéseit és aktuális terveiket mutatták be,- a találkozó hivatalos részének lezárását követően több helyszíni megkeresést indítva ezzel.

 

Végezetül dr. Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, levéltáros, a Tomory Lajos Múzeum igazgatója adott áttekintést az UPSURGE nemzetközi fenntarthatósági projekt egyedüli magyar résztvevőiként, a főváros XVIII. kerületében folyó esőkert-program közintézményi érintettjeként megtett lépésekről és a környezeti valóság adta olykor kényszerű csapdahelyzet kikerülésérnek módozatairól. A projektről, illetve a haladásról itt.

 

A rövidre fogott baráti zárszó után végül is kedv és érdeklődés szerint nyílott lehetőség további kérdések és gondolatok megvitatására, amellyel a jelenlévők örömmel éltek.

múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, téma, természet, természettudomány
2022-11-12 07:00
Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00