EN facebook

Látványsétány: új turisztikai attrakcióval bővül az Aquincumi Múzeum

BŐVÜLÉS

2022-01-31 20:00

Elindult a BTM Aquincumi Múzeum és Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata együttműködésében, az Európai Unió 385,13 millió forint összegű, nem visszatérítendő támogatásával megvalósuló, “Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című és VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számú projekt kivitelezése.

 

A projekt négy helyszínen valósul meg, amely magában foglalja a BTM Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, „Aquincum és a pannoniai limes” témájú állandó kiállítás létrehozását, illetve interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában.


A különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme kerül megvalósításra a projekt keretei között, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. Az új elem szöveges információkat közvetít a római városról a látogatóknak, valamint a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkelti.

 

 

A múzeum főépületében az Aquincumban állomásozott limes-t védő római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre. A látogatóbarát fejlesztés amellett, hogy hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon.

 

A projekt célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a III. kerület római kori műemlékeit, ezért a nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál, és a kórház utcai keleti kapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek kihelyezésre. Ezekhez kapcsolódóan készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerszív AR mobilapplikáció is.

 

A beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további 2 munkahelyet teremt a pályázat keretében.

 

A beruházás várhatóan 2023 végére készül el.

 

További látványtervek a múzeum honlapján érhetők el.

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-25 07:00
gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2021-04-01 07:00