EN facebook

Látogatóközpont és játszótér épült Kisbéren

FEJLESZTÉS

2020-11-10 07:00

Befejeződött a kisbéri látogatóközpont és tematikus játszótér építése, amelyre közel százmillió forintot fordítottak - közölte a település polgármestere.

 

 

Sinkovicz Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, a látogatóközpont a 160 éves Magyar Királyi Lovarda kicsinyített mása. Az épületben kiállítóhelyiségnek alkalmas közösségi teret alakítottak ki, valamint idegenforgalmi tájékoztatókat helyeztek el.


A tematikus játszóteret Kisbér testvértelepülésén, a szlovákiai Gútán található fedeles fahíd (ld. borítóképen) mintájára építették meg, különféle játszószerekkel felszerelve. A két létesítmény a Mini Magyarország makettpark közelében található, ahol Magyarország 43 kiemelkedő épületének kicsinyített mása látható.


A kisbéri beruházás egy határokon átnyúló közös pályázat része, amelyben 950 millió forintos költséggel hat szlovák és négy magyar Duna-menti település egymás nevezetességeinek kicsinyített másait építi fel, amelyek interaktív játszótérként használhatók.


A "CULTPLAY - Interaktív tematikus parkok" nevet viselő projekt célja, hogy a kulturális örökség innovatív hasznosítását lehetővé tevő, határon átnyúló turisztikai attrakciókat hozzon létre.


Érsekújváron a régi vár makettje készül el, Tatán a gútai malom épül meg játékos elemekkel, Észak-Komáromban a Csillag erőd mintájára készül játszótér, Révkomáromban az észak-komáromi Öregvár elevenedik meg.


Oroszlányban a vágsellyei Pázmány-kastély, Gútán készül el a tatai vár mása, Ógyallán az oroszlányi Bányász Múzeum mintájára, míg Vágsellyén a majki kolostor mintájára készül játszótér.


Az együttműködő települések között kivételt jelent a szlovákiai Szőgyén, ott egy mobil színpadot létesítenek. A CULTPLAY parkokat magyarul, szlovákul és angolul elérhető mobilapplikációs fejlesztéssel is népszerűsítik.

 

 

Borítókép forrása: gasztroutazas.info

beruházás, látogató, örökségvédelem
2020-11-03 07:00
felhívás, kiállítás, örökségvédelem, tárgy
2020-07-16 18:00
beruházás, bővítés, látogató, örökségvédelem
2020-08-04 16:00