EN facebook

Lapótyától a tikverőzésig - Közösségek öröksége a Skanzenben - 2021. szeptember 18–19.

PROGRAMAJÁNLÓ

A szeptember közepi hétvégén újra színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A kétnapos programkavalkád során a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek, valamint a magyarországi nemzetiségi és erdélyi tájházak mutatkoznak be. Ünnepeljük együtt a Skanzenben szeptember 18-19-én a magyar kulturális sokszínűséget!

 

A Közösségek öröksége rendezvény a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén közösségeinkben őrzött és továbbadott kulturális, szellemi és tárgyi, a tájházakhoz kapcsolódóan pedig építészeti örökségre hívja fel a figyelmet.

 

A Skanzenben ezen a hétvégén megismerhetik az érdeklődők az ország örökség-közösségeinek szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. A színes forgatagban találkozhatnak egri fertálymesterekkel, novaji remélőkkel, tikverőkkel, busókkal, matyókkal, a solymászat, a halászat, a nagykunsági gyapjúhímzés, vagy akár a halasi csipkeverés hagyományával. A rendezvényen egy helyszínen ismerhetik meg a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségeket, ahol bemutatkoznak azok is, amelyek 2021-ben kerülnek fel a nemzeti jegyzékre.

 

 

A programok illeszkednek a Skanzen „Határtalan Skanzen” tematikus évadához, amelybe bevonja a múzeum a magyarországi nemzetiségi és erdélyi tájházakat fenntartó magyar közösségeket is. Szilágysámsoni szőttesek mellett itt lesz a fertőhomoki tamburazenekar, kóstolhatnak a vállalkozó kedvűek stifoldert Fekedről, levendulaszörpöt Algyőről, lapótyát Szalacsról. A kézműves programok során kipróbálhatják a kapufaragást és bútorfestést, és nem marad el a rendezvény hagyományos eleme, a Tájházigazgatóság szimbólumának számító almafa ültetése sem.

 

A programsorozat a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg.

 

beruházás, gyűjtemény, Kulturális Örökség Napjai, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2021-09-14 07:00
építészet, Kulturális Örökség Napjai, múzeumandragógia, örökségvédelem, programajánló
2021-09-11 20:00
helytörténet, Kulturális Örökség Napjai, látogató, programajánló
2021-09-15 18:00