EN facebook

Közösségi múzeumi elismerés

FELHÍVÁS

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja 2019-ben kezdeményezi a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világban.

 

Várjuk azon muzeális intézmények jelentkezését, amelyek tevékenységeit és működését településük lakói aktív cselekedeteikkel segítik és pozitív irányba befolyásolják, és ez a tevékenység megjelenik a múzeum dokumentumaiban.

 

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

 

A jelentkezés feltétele a letölthető nyilatkozat és az online önértékelési teszt kitöltése. Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és visszaszkennelt nyilatkozatot e-mailben küldjék el a cselekvokozossegek@skanzen.hu email címre. Arra is lehetőség van, hogy az önértékelési tesztfelületre töltsék fel a nyilatkozatot.

Minden, a szakmai feltételeknek megfelelő muzeális intézmény képviselője elismerő dokumentumot vehet át.

A 2019. május 3-ig regisztráló intézmények az elismeréseket a Magyar Nemzeti Múzeumban szervezett Múzeumok Majálisán vehetik át, 2019. május 19-én.

Ezt követően negyedéves/féléves gyakorisággal, nyilvános szakmai rendezvényeken adjuk át az okleveleket.

 

További információért forduljon munkatársunkhoz:

Lakatos Judit

cselekvokozossegek@skanzen.hu

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Közösségi múzeum az az intézmény, ahol a muzeális intézmény tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban.
A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja: