EN facebook

Közösségek Hete roadshow a szolnoki Damjanich János Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-05-09 07:00

A Közösségek Hete jegyében 2023. május 10-én különleges programok várják a kultúra iránt érdeklődőket a Damjanich János Múzeumban. A szolnoki intézmény is csatlakozott a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó rendezvénysorozathoz, mely a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére kívánja felhívni a figyelmet.

 

A múzeum a „S egy nemzet fogja megtapsolni lantom” tematikához kapcsolódva, a Verseghy Ferenc Könyvtárral együttműködésben az alkotás örömét és az önkifejezést helyezi az egész napos roadshow fókuszába.


Benedek Csaba néprajzkutató A társadalom változása Petőfi korától napjainkig címmel tart előadást Petőfi Sándor verseinek felhasználásával arról, hogyan változott a társadalom és közösségek szerepe a 19. századtól napjainkig.


Ezt követően a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány hagyományőrei a Damjanich János Múzeum előtt, Szolnok város főterén Petőfi korát megidéző katonai viselet- és fegyverbemutatót tartanak. A bemutató a János vitéz című elbeszélő költeményhez kapcsolódó installáció előtt játszódik majd, amely a Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola művészetoktatók, Boldizsár-Molnár Györgyi és Urbán Tamara Eszter vezetésével készült el.


A délután folyamán az érdeklődők a szalagszövés technikáját sajátíthatják el Balázsné Vajda Éva népi kézműves mestertől, majd a Petőfi Sándorhoz kötődő versíró pályázatra beérkezett pályaművek közül a három legjobbnak ítélt alkotást a Damjanich János Múzeum bejáratának lépcsőjén szavalva egy dráma tagozatos diáktól hallgathatják meg a látogatók.


12-16 óra között a Verseghy Ferenc Könyvtár kötetekkel, kvízekkel és játékokkal várja az érdeklődőket a Kossuth téren.


13 órától Tóth Kelemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa a férfi arcszőrzet szerepéről és a 19. századi magyar nemzetépítésben játszott jelentőségéről tart előadást a múzeumban A kor szőrbe bújt szelleme címmel. Később a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza “Sok a duma” színjátszó kör előadásában Petőfi Sándor A Nap Házasélete című vers színpadi változatát adják elő a Liget Otthon lakói Radó Denise rendezése alapján.

 


15 órától Méri Tibor, a Történeti osztály munkatársa Szolnok városáról tart rövid előadást a múzeum díszudvarán, ezt követően Csiszár Róbert a Szolnoki Művésztelep előzményeiről oszt meg érdekességeket a Szolnoki Galériában, ahol a jelenleg látható, Zádor István grafikus- és festőművész nagyszabású kiállítása is megtekinthető.


A nap zárásaként a kávéházi hangulatot a Sirap Vintage Kávézóban idézik meg.

 

 

További információ az eseményről