EN facebook

Közel 480 millió forintból újult meg a Reguly Antal Múzeum épületegyüttese

MEGÚJULÁS

2021-09-18 16:00

A zirci önkormányzat, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház ünnepélyes keretek között adta át 2021. szeptember 14-én a múzeum felújított műemlék épületegyüttesét és a benne kialakított Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítást - adta hírül a veol.hu.

 

– Az épület, a Dubniczay-ház 1766-ban épült, az évszázadok során sok mindent látott, ám ehhez hasonló eseményt nem biztos – fogalmazott köszöntőjében Ottó Péter, Zirc polgármestere.

 

– Ha Reguly Antalról beszélünk, akkor itt, Zircen sokkal többek számára ismerős a neve, mint esetleg az ország más tájain élőknek. Minden olyan tudományos munka, ami a nagyközönség számára ismertebbé tesz egy jeles személyiséget, nagyon fontos. A ma embere számára különösen – fűzte hozzá beszédében a városvezető.

 

Beszélt arról is, hogy a Reguly Antal életét és néprajzkutatói munkásságát bemutató első kiállítás az apátság épületegyüttesében, a műemlék könyvtár folyosóján volt látható, még 1964-ben nyitották meg. Az állandó kiállítás 1996-ban létesült, ám előtte négy évvel a város már megalapította a néprajzkutatóról elnevezett múzeumot.

 

– Az önkormányzat és az intézmény egy évtizedes munkájának eredményeként újulhatott meg a körülöttünk látható épületegyüttes. Most teljesen megújult a főépület a pincétől a padlásig, és megszületett a Regulyversum kiállítás, amely a 21. század színvonalán, interaktívan jelenik meg – tette hozzá.

 

A megújult múzeum avatóünnepségén Kovács Zoltán országgyűlési képviselő megjegyezte, apró hiányérzetünk lehet a beruházással kapcsolatban, ugyanis a pince még nincs teljesen kész. Mint mondta, közel 480 millió forintba került az épületegyüttes megújítása, ő maga pedig folyamatosan figyelemmel kísérte az építkezést.

 

– Zirc büszke lehet az épületre, ám nem elég azt helyreállítani, tartalommal is meg kell tölteni – fogalmazott.

 

 

– A kiállítás számos szempontból példaértékű. Elsősorban azért, mert a 21. század harmadik évtizedében várhatóan az egyik legfontosabb kérdéssel, az identitással foglalkozik, érzékenyen és felkészülten – mutatott rá beszédében Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A tárlat is igazolja, hogy a múlttal kapcsolatos kötelékek tagadhatatlanok, az örökség mégsem elsősorban a múltról szól, hanem a jelenről. Ezt a tárlatot mind Reguly Antal, mind a hasonlóan elkötelezett kutatók elismeréssel értékelnék - tette hozzá.

 

 

Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató megjegyezte, hogy a múzeum hatalmas örömet jelent a helyieknek és a kultúra barátainak.

 

beruházás, kiállítás, muzeológia, múzeumpedagógia, örökségvédelem, történelem
2020-05-31 12:00
beruházás, gyűjtemény, látogató, muzeológia, múzeumtörténet, műhely
2020-11-05 07:00
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma
2021-06-06 20:00