EN facebook

Korinthoszi sisakra bukkantak Oroszországban

A védőszköz egy a Boszporoszi Királyságban szolgáló görög harcosé lehetett

2018-05-28 15:00

Egy, a Kr. e. 5. századból származó korinthoszi sisak került elő egy sírból Oroszországban, egy, a Fekete-tenger északi partján található Taman-félszigeten folyatott ásatáson. Ez az első ilyen ismert lelet erről a vidékről.

  
A töredezett állapotban is jól felismerhető, mintegy 2500 éves, bronzlemezből készült sisak a görög harcosok teljes fejét, arcát és nyakát is védte és csak viselőjének szája és szeme látszott ki belőle.  Ez a védőeszköz volt a falanxban harcoló görög hoplita gyalogság egyik alapfelszerelése.

 

A sisak lelőhelye

 

Az ilyen sisakok belsejét anyaggal, vagy bőrrel bélelték ki, ezzel is tompítva a fejet érő esetleges csapásokat, a tetejét pedig gyakran lósörénnyel díszítették. Egy harcos halálakor gyakran vele temették sisakját is. A korinthoszi típusú sisakokat a Kr. e. 6. századtól gyártották.

 

Korinthoszi sisak (Kép: Wikipédia)

 

Roman Mimohod, az ásatás vezetője szerint a tárgy a Kr. e. 5. század első negyedére keltezhető. Az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézete két éve folytat ásatásokat abban a mintegy 600 sírhalmot tartalmazó temetőben, ahol ez a tárgy is előkerült. A nekropoliszban számos olyan görög harcost is eltemettek, akik a Boszporoszi Királyságban szolgáltak.

A temetkezés a sisakkal (Fotó: Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézete)

 

A Kr. e. 6. századtól több görög kolónia is létesült a Fekete-tenger északi partján. A legjelentősebbek ezek közül a Dnyeper torkolatánál épült  Olbia, Panticapaion( a mai Kercs, a Krím-félsziget nyugati csücskében) és Kherszonészosz  (Szevasztopol). A sisak lelőhelyének közelében pedig ott fekszik Phanagoria (Taman) is, amely város egyben félszigetnek névadója is.

 

– Ezek a települések szoros kapcsolatokat ápoltak a sztyeppe-vidék szkítáival – mondta Jaroslav Lebedinski történész, a terület történetének ismerője a RIA Novosti orosz hírügynökségnek.

 

 

A Boszporoszi Királyság (Kép: Wikipédia)

 

A Boszporoszi Királyságot a Kr. e. 480 körül alapították a Kercs-szoros és a Taman-félsziget környékén. Fővárosa, Panticapaion több mint ezer éven át, a Kr. u. 5 századig fennállt. A vidék a görög világ és sztyeppe-vidék nomádjainak, így a szkítáknak és a szarmatáknak is találkozási pontja volt, ahol ezek a kultúrák elevenen/jelentősen hatottak egymásra.

 

 

magazin, régészet, téma
2017-07-16 11:00
örökségvédelem, régészet
2018-03-20 14:00