EN facebook

Könyvszüret, jubileumi EtnoKultúra - a Néprajzi Múzeum ajándéka a magyar kultúra napja alkalmából

TÉMA

2024-01-23 07:00

A Néprajzi Múzeum számos érdekességgel készült a magyar kultúra napja alkalmából. Közzéteszi a jubiláló Etnokultúra televíziós magazin 25. epizódját, az intézmény vezetői videóüzenetükben a Néprajzi Múzeum 2023-as kiadványait mutatják be, valamint egész héten változatos programkínálattal várja a látogatókat a múzeum.

 

Ráadásul az intézmény úgy döntött, hogy az Istennel talállak, testvérem! - Cigány történetek című kiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja 2024. március 17-ig! 

 

Jubilál az Etnokultúra televíziós magazin 25. számával. Mintegy 50 magyarországi és határainkon túli helyszín, több mint 100 téma, bő 200 megszólaló és 25 adás a számokban szedett mérlege az EtnoKultúra eddigi történetének. Az EtnoKultúra januári jubileumi adásában Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója méltatja az elmúlt két évet, felfedezhetjük az intézmény A kétely felfüggesztése című kortárs képzőművészeti kiállítását, Mészáros Csaba, etnológus, a HUNREN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Néprajztudományi Intézet kutatója Jakutiába kalauzol minket, illetve bemutatjuk a Harangozó Házát Szentendrén.

 

 

Az intézmény – tartalmában és megjelenésében is - számos rangos és kvalitásos publikációt jelentet meg folyamatosan: kiállítási és gyűjteményi katalógusokat, monográfiákat, konferencia- és tanulmányköteteket, folyóiratszámokat, e-bookokat. Ha meg szeretnéd ismerni a 2023-as repertoárt, tekintsd meg a könyvajánló videót, melyben dr. Kemecsi Lajos főigazgató és dr. Veres Gábor főigazgatóhelyettes mutatják be a kiadványokat és beszélgetnek azokról a magyar kultúra napja alkalmából.

 

Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek

 

A héten további programokkal várja a Néprajzi Múzeum az érdeklődőket. Január 26-tól elindul a Holokauszt emléknap esemény sorozat. Pénteken a Néprajzi Múzeum két dokumentumfilm-sorozat vetítésével emlékezik a holokauszt 80. évfordulójára. Szombaton két időszaki kiállítást, az Istennel talállak, testvérem! - Cigány történetek című kiállítást és az Indiánok, lelkek, túlélők– Claudia Andujar fotókiállítását összekötő, a holokauszt témájához kapcsolódó rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor.  

 

2024. január 28-án, vasárnap lehetőség nyílik részt venni az első kurátori tárlatvezetésen a Kétely felfüggesztése című kortárs képzőművészeti kiállításban, melyhez a kiállító művészek is csatlakoznak.

 

A kétely felfüggesztése:

 

 

Borítóképen:

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása:

 

Képek: Incze László