EN facebook

Kísérleti filmek, betiltott filmek tárlata - filmtörténeti beszélgetések Szentendrén

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-12-08 21:00

Az élet vendégei címmel nyílt kiállítás magyar kísérleti filmekből a szentendrei MűvészetMalomban. A kiállítás mintegy ötven év hazai filmes kísérleteibe ad betekintést, az 1950-es évek vége és a 2000-es évek első évtizede időszakából. A tárlat elsősorban rövidfilmekből válogat, de nagyjátékfilmek és betiltott alkotások is találhatók a 26 film között.

 

A kiállítás bemutatja a háború utáni időszak hazai filmkészítésének és korai videós gyakorlatának sokféleségét, azoknak az alkotóknak – művészeknek, profiknak és amatőröknek – a munkáit, akik a hatalom korlátozásai ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek mind önállóan, mind pedig kisebb, államilag finanszírozott amatőr filmklubok, fesztiválok és stúdiók támogatásával.

 

A kiállítás Bódy Gábor, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Fliegauf Benedek, Forgács Péter, Gazdag Gyula, Grunwalsky Ferenc, Hajas Tibor, Huszárik Zoltán, Igor Buharov és Ivan Buharov, Iványi Marcell, Jancsó Miklós, Jeles András, Kardos Sándor, Kovásznai György, Magyar Dezső, Maurer Dóra, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Szabó István, Szemző Tibor, Szentjóby Tamás, Tarr Béla, Tímár Péter, Tóth János rendezésében készült alkotásokból válogat.

 

Jancsó Miklós: Halhatatlanság (1959, 20')

 

Tímár Péter: Mozgókép analízis (1977, 20')

 

A filmtörténeti kuriózumokhoz tárlatvezetések, vetítések és beszélgetések kapcsolódnak.

 

2023. december 10-én, szombaton délelőtt, 11 órakor kurátori tárlatvezetést tart a kiállításban Prosek Zoltán művészettörténész, délután, 16 órakor Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta beszélget a háborút követő közel fél évszázad filmes és videós gyakorlatáról a korszak három meghatározó szakemberével, Forgács Péter médiaművésszel, Can Togay filmrendezővel, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Művészeti és Kreatív Főtanácsadójával és Peternák Miklós művészettörténésszel.

 

A 70-es években induló és a mai napig aktív alkotók beszámolóin keresztül betekintést kaphatunk a késő Kádár-korszak, a rendszerváltás időszaka és napjaink filmművészetébe egyaránt.

 

2024. január 20-án, szombaton 16 órakor a kiállítás címadó filmjét, Szemző Tibor: Az élet vendége – Csoma-legendárium filmjét vetítik, a rendezővel Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta beszélget. A programok belépőjeggyel látogathatók, a kiállítás 2024. január 24-ig, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között tekinthető meg a MűvészetMalomban (Szentendre, Bogdányi u. 32.).

 

Szemző Tibor: Az élet vendége – Csoma legendárium (2006, 80')

 

 

 

 

Kiállítás enteriőr fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum