EN facebook

Kilenc helyszínen várnak programok a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-06-21 16:00

Múzeumok Éjszakája Szombathelyen - 2023. június 24. (szombat), 17.00-23.00

 

Résztvevő intézmények:
SAVARIA MÚZEUM, SMIDT MÚZEUM, SZOMBATHELYI KÉPTÁR, SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY, ISEUM SAVARIENSE, MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA, MÁV IGAZGATÓSÁG, SZOMBATHELYI ORSZÁGOS BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZET, IROKÉZ GALÉRIA

 

 

Ízelítő a kínálatból:

 

SAVARIA MÚZEUM

Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9.

 

16.00

Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége
Kiállításmegnyitó a Kőtár előterében

Az állandó kiállítás Szombathely legrégibb, ma is működő üzletének s a tulajdonos, Berger–Németh ötvösdinasztia tagjainak állít emléket.

 

16.30; 18.00

Az ötvös – Család, hivatás, üzlet és művészet
Kelbert Krisztina történész, osztályvezető előadása

Az előadás Az ötvös című tárlat főszereplőire, a Berger és Németh család tagjaira és az 1907-ben alapított üzlet történetére fókuszál. Nyomon követi az alapító Berger Zoltán órás–ékszerész (1876–1942) útját, üzletének két világháború közti felvirágoztatását. Majd veje, Németh László (1914–1990) csaknem fél évszázadnyi ötvös munkálkodását egészen B. Németh László (1948–2021) kereskedelmi tevékenységéig. Az előadásban az ipartörténeti érdekességek mellett a család városban betöltött pozíciója, jótékonysági, társadalmi szerepvállalása és műpártoló tevékenysége is szerepet kap.

 

17.00; 18.30

Egy szombathelyi polgári szalon műtárgyai
Dr. Basits Beatrix művészettörténész tárlatvezetése Az ötvös című kiállításban

A Berger és Németh család szalonjának műtárgyai egy korszak polgári kultúráját és művészetét tükrözik. A bútorokat a kor ízlése és legfrissebb irányzata szerint válogatták, a falakon függő képek elsősorban a helyi festők művei. A Vasvármegyei Kulturegyesület Képzőművészeti Szakosztálya kiállításain bemutatott alkotások közül számos a családi szalon falára került. A csillárok, szőnyegek, iparművészeti tárgyak egyaránt részei voltak az egységes színvonalnak. Szorosan kötődve a városhoz, de a kor általánosan jellemző tendenciáit is érzékeltetve a családi örökség jelentősége különleges.

 

19.30 és 21.00

Veres Éva ötvösművész ékszerkészítő workshopja
Előzetes regisztráció: savariamuseum1@gmail.com


20.30

A kőtornyok népe. Szardínia bronz- és vaskori civilizációja
Régészeti útibeszámoló a Múzeumbogár klubban.
Előadó: Kolonits László régész muzeológus

Szardínia varázslatos, mediterrán szigete, melyet a turisták elsősorban a fehér homokkal borított strandjairól ismernek, rendkívül izgalmas, hazánkban mégis kevéssé ismert régészeti emlékeket rejt. A közel 4000 éve itt kialakult nuragikus civilizáció hagyatékában fantasztikus, harcosokat, démonokat ábrázoló bronzszobrokat, szakrális célzattal készült különleges kutakat, szentélyeket, óriási kőlapokból épült megalitikus sírokat találunk. A civilizáció emblematikus, névadó építményei pedig azok a részben máig álló, több tíz méter magas kőtornyok és várak, amelyeket az a helyi elit emeltetett, amely részben a velemi Szent Vid-hegy magaslati településének uraival élt egy időben.

 

21.30

Tárlatvezetés az állandó kiállításban Kolonits László régész muzeológussal

 

22.00

Tárlatvezetés a Szezon kiállításban Rasperger József grafikussal (Díszterem)


SMIDT MÚZEUM
Szombathely, Hollán Ernő u. 2.

 

17.30

Kesztyűs kézzel: Hogyan őrizzük régi könyveinket?
A muzeális könyvek feldolgozásának, őrzésének kulisszatitkai a Smidt Múzeumban.


19.00

A székelykáposzta „keresztapja" - Petőfi Sándor kedvenc ételei


Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a költő kedvenc ételeivel ismerkedhetünk meg. Saját leírásai és kortársai elbeszélései alapján megtudhatjuk, milyen ízekért rajongott, mely fogások nem tartoztak kedvencei közé, vagy éppen hogyan itta a kávét. Tartsanak velünk a 19. század első felét megidéző gasztronómiai időutazásra!
Előadó: dr. Hollerném Mecséri Annamária történész, intézményvezető

 

19.30

A festményrestaurálás műhelytitkai

 

Aki szereti a régi festményeket, valószínűleg érdeklődik a festményrestaurátorok izgalmas, műhelytitkokkal teli munkája és a restaurálás etikai kérdései iránt is. Művész-e a restaurátor? Van-e különbség felújítás és restaurálás közt? A különféle festészeti alkotások esetében milyen tipikus problémákkal találkozik a szakember? Melyek az ezeknek megfelelő szakmai megoldások, beavatkozások?
Előadó: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátorművész


20.00 Madarász Adeline naplótöredékei
Felolvassa: Tanai Ibolya

Adeline emlékei 11 füzetet töltenek meg, melyekben a Madarász család mindennapjaiba, valamint apa és lánya közötti különleges kapcsolatába is bepillantást nyerünk. A naplót olvasva egy rendkívül érzékeny, melankolikus művészlélek alakja bontakozik ki előttünk.

 

20.00

Kesztyűs kézzel: Hogyan őrizzük régi könyveinket?
A muzeális könyvek feldolgozásának, őrzésének kulisszatitkai a Smidt Múzeumban.

 

20.30 Tárlatvezetés az Örökségünk, a Madarászok című kiállításban dr. HollernéMecséri Annamária történész, intézményvezetővel

 

21.30

Holdosi Attila és Ujvári Tímea koncertje a Smidt Múzeum udvarán

22.00

Tárlatvezetés az állandó kiállításban dr. Tangl Balázs történésszel

 

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.


17.00- 17.30

Veterán autók felvonulása a Savaria Múzeumtól a Szombathelyi Képtárig

 

18.00

Gulyáskommunizmus és tömegkultúra - kurátori tárlatvezetés a Megtört progresszió című kiállításban dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettessel

 

18.30

Szálakkal - kurátori tárlatvezetés a Velem 1975–1983 című kiállításban Cebula Anna művészettörténésszel

 

18.00-21.00

Cianotípiai kísérletek - workshop Poroszlai Eszter képzőművésszel

A cianotípia az egyik legrégebbi fotóeljárás, amellyel fényképezőgép nélkül, napfény (vagy UV-lámpa) segítségével alkotunk képeket.A fényérzékeny emulziót papírra kenjük, s ha megszáradt, rátesszük, amit másolni szeretnénk: áttetsző papírt, csipkét, növényt, tüllt, madzagot, fotónegatívot stb. Kitesszük a napra (vagy lámpa alá), és várunk. Aztán kimossuk és megszárítjuk. A tárgyak lenyomata a ciánkék gyönyörű árnyalataiban válik láthatóvá a hordozón.

 

19.30

K&W koncert a kertben - Kopasz Tamás és Wahorn András képzőművészek improvizatív koncertje

 

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Szombathely, Thököly Imre u. 20.

 

19.00

Kísérletek agyaggal – tárlatvezetés a Schrammel Imre életművét bemutató és a Symposion ’69, ’70 című kiállításokban Czenki Zsuzsanna esztétával, a kiállítások kurátorával


A Schrammel Imre keramikusművész életművét bemutató kiállítás 2021-ben nyílt meg Szombathely múzeumi negyedében, az Éva-malomban. Schrammel az agyag tulajdonságait kutatva kísérletezett, amelynek korai lenyomatai az 1969-ben indult első magyar kerámiaszimpóziumon készültek. A tárlatvezetésen a szimpóziummozgalom jelentőségét, a ’60-as, ’70-es éveket meghatározó kultúrpolitikai elveket és a folyamatosan kutató, mindig megújuló keramikus legjelentősebb tárgycsoportjait mutatjuk be.

 

20.30

A kerámia mögött rejtőző kémia

 

Mi a kerámia? Mi áll a nyers agyag képlékenységének, megmunkálhatóságának anyagismereti hátterében? Mi történik, amikor égetés hatására megszilárdul az anyag? Mik befolyásolják egy kerámiatárgy színét? Mi a máz szerepe?
Aki szeretne belelátni egy kerámiatárgy születésének anyagszerkezeti titkaiba, annak sok érdekes ismeretet tartogat az előadás.

 

 

ISEUM SAVARIENSE

Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 6-8.

 

17.00 és 19.30

Séta a föld alatti Savariában

Savaria egykori csatornarendszerének egy részletét az OTP bankfiók alatt találjuk. Fedezd fel Te is!
Figyelem! Előzetes regisztráció szükséges aziseum@savariamuseum.hucímen!
Részvételi díj: 1.000 Ft (a Múzeumok éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
Találkozó: az Iseum bejáratánál!

 

18.00

Víz az Isis-kultuszban és a savariaiIseumban

 

A víz – elsősorban mint a Nílus vize – nem csupán egy volt az őselemek közül, hanem az éltető erő, a termékenység szimbóluma. A napfelkeltekor bemutatott templomnyitó szertartás Nílus-víz-áldozata a birodalom valamennyi Isis-szentélyében ugyanúgy, azonos liturgia szerint zajlott. A természetes forrásból származó vízre azonban máskor is szükség volt. A papok és a beavatott hívek rituális tisztálkodása, a szobrok és oltárok naponkénti szertartásos lemosása szintén kötött rend szerint történt. A szentélyek nyitott vagy fedett csatornái nem csak az esővíz elvezetésére szolgáltak, azokat az ott lévő kutakkal együtt a kultusz lényegi elemeinek tekintették.
A témával Sosztarits Ottó régész vetített diaképei mellett az Iseum udvarának bejárása révén is megismerkedhetnek a látogatók.

 

18.30

Savaria vízvezetéke. Mi látható Bucsuban és mi nem látható Dozmaton?

 

A címben szereplő lelőhelyek – Velem, Bozsok és Sé mellett - a savariai vízvezeték ismert és fontos stációi. Az ott folyt ásatások eredményei mellett számos izgalmas kérdés is napirendre kerül. Volt-e római víztorony a Jégpince helyén? Mi lett a sorsaa Kőszegi-hegységből Savariába vezetett rengeteg folyóvíznek? Miért kellett elpusztulnia a különös épségben megmaradt dozmati római vízvezetéknek?
A fenti kérdésekre Anderkó Krisztán régész előadása révén keressük a választ.

 

20.30

Vízóra nélkül - Róma város vízvezetéke

Róma városában a közkutaknál mindenki ingyen hozzáférhetett a vízvezetékek tiszta vizéhez. De ha valaki többet akart, vagy a saját házában a szökőkút csobogására akart ébredni, esetleg a magánkertjét akarta öntözni, akkor fizetnie kellett a vízért. Vízügyi szakemberek és mérnökök kétszáz éve próbálják megfejteni, hogy vízóra nélkül hogyan tudták mérni azt, ki mennyit fogyasztott. A talányra egy új elmélet segítségével talán választ kapunk Sextus Iulius Frontinus „Róma város vízvezetéke” című művéből. Az előadást követő rendhagyó könyvbemutató során pedig a kötetet magyarra fordító és jegyzetekkel ellátó Nyírő Andrással beszélgethetünk az ókori vízellátás elveiről, műszaki megoldásokról és az ókori források fordításának nehézségeiről.

 

 

MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA
Szombathely, Hefele Menyhért u.1.


19.00–19.30

A „Nagy nyomda, jó nyomda.” – A szombathelyi Sylvester János Nyomda és jogelődei története, 1907–2008 című kiállításhoz kapcsolódó tematikus előadás

Előadó: Bajzik Zsolt

 

20.00–20.30

Családi szimbólumok a Vas vármegyei községi címerekben
Előadó: Feiszt György

18.00–23.00

„Szabadulj, Betyár, ha tudsz!”

 

A vármegyei börtönbe zárt rabok (maximum 5 fő/csoport)rejtvények megoldása útján juthatnak el ahhoz a titkos jelszóhoz, amelynek elhangzása után a porkoláb kinyitja cellájuk ajtaját

 

19.00, 21.00

„Az éj leple alatt.” Levéltári raktárak és iratok megtekintése
Vezető: dr. Melega Miklós, Kóta Péter

 

 

MÁV ZRT. SZOMBATHELYI PÁLYAVASÚTI TERÜLETI IGAZGATÓSÁG (18.00-22.00)
Szombathely, Széll Kálmán u. 2.

18.00-tól folyamatosan
• Az épületben kialakított múzeum megtekintése, az érdeklődők megismerkedhetnek a vasútüzem régi eszközeivel.
• Retro kisfilmek és oktatóvideók megtekintése a vasút történetéből
• Mozgalmas kvízjáték gyerekeknek

 

19.00-től
• Az épület pincerészében található római kori magtár (horreum) maradványainak megtekintése

 

20.30-22.00
• Az üzemirányító központ megtekintése (A központ egyszerre legfeljebb 10-15 látogatót tud fogadni.)

 

 

SZOMBATHELYI ORSZÁGOS BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZET18.00–22.30
Szombathely, Külső Söptei út 9.

18.00 és 20.00

Vezetett séták
Az intézetlátogatás regisztrációhoz kötött.

 

 

IROKÉZ GALÉRIA (18.00-23.00)
Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12. (a Szombathelyi Képtár alatt)

 

A hiányzó láncszem
Tót Endre 80-as évekbeli eltitkolt festményei

Az 1980 óta Kölnben élő Tót Endre mind ez idáig úgy nyilatkozott első, az NSZK-ban töltött éveiről, hogy ugyan testközelből élte meg az újfestészetrobbanását, mégis kívül maradt rajta. Arról, hogy ebben az időszakban maga is újra festeni kezdett, hallgatott.Elfeledett képei majd' 40 éven át feküdtek összetekerve a művész kölni pincéjében.Az 1982 és 1985 között, titokban készült festményeit a közönség először az acb Galéria 2022-es kiállításán láthatta. Az Irokéz Galéria is ezekből a dinamikus gesztusokkal létrehozott, a nyolcvanas évek vad festészetének hatását magán viselő sorozatból mutat be válogatást.

 

19.00

Tárlatvezetés a kiállításban Kovács László művészettörténésszel

 

 

További programok:

  

 

 

 

Belépőjegy (minden helyszínre érvényes): 1.600 Ft
6 év alatt ingyenes.

 

Támogatók:
NKA Múzeumok Kollégiuma
Neumann János Nonprofit Kft. – Neumann János Öröksége Program

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2023-04-20 14:15
digitalizáció, gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, téma, virtuális
2022-02-21 19:30
gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, tárgy
2021-03-20 07:00