EN facebook

Kiállításmegnyitó és Házasság Hete a Laczkó Dezső Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-02-15 18:30

A Laczkó Dezső Múzeum 2018 februárjában nyitja legújabb, képzőművészeti kiállítását, mely a sokszínű és álomszerű képeiről ismert Marc Chagall alkotásaiból válogat. A vendégeket köszönti S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Thomas Emmerling, műgyűjtő. A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész. 

 

Február 16-tól április 29-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása, amely a 20. század egyik legsikeresebb művésze, Marc Chagall (1887–1985) több mint 150 alkotását mutatja be. Chagall álomszerű képein keresztül egy olyan képzeletbeli világ tárul elénk, ami dacol a természet törvényeivel. Nem csoda, hiszen a valóság szó szerinti ábrázolását nem pusztán unalmasnak, hanem egyenesen idegesítőnek találta. Ezért művein merész színeket használt és naiv stílusban ábrázolta a figurákat. Sajátosan költői festésmódot alakított ki, ami sokat merít orosz és zsidó örökségének kincseiből.

Bár a csaknem 80 évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és dominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett. Kerülte a teljes absztrakciót, de a színek kifejezőerejét igyekezett a legjobban kihasználni. Nem csak tekintélyes mennyiségű, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek egész sorát is.

Az 1940-es évektől kezdve, korlátozott számban, több litográfia sorozata is megjelent. A színekkel való kísérletezéshez páratlan lehetőséget biztosító sokszorosított grafikák között a Bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.

 

A színek költészete

Chagall műalkotásai a veszprémi múzeumban

2018. február 16. – 2018. április 29.

Hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

 

Belépőjegyárak

Felnőtt 1500 Ft

Diák, Nyugdíjas 900 Ft

(diák és nyugdíjas igazolvánnyal érvényes) 

A tárlatra a Laczkó Dezső Múzeum egyéb kedvezményei nem vehetők igénybe!

A tárlat anyaga Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona.

 

 

A Laczkó Dezső Múzeumban 2018. február 12–18. között zajlik a Házasság Hete elnevezésű programsorozat, amelynek keretén belül kerül sor a Mézes Hete’2018 című eseményre.

 

Mézeskalács szív: emlék, ami él.

A tükrös mézeskalács szív a mézeskalácsok közül a legismertebb. Ez a fajta egy ún. szerelmi ajándék, amit a legény vett a lánynak, ha már komoly volt a szándéka és udvarolt neki. Jelentése: szeretlek, és egyben az eljegyzési szándékát is kifejezte vele. Vásárban vette a legény és ott rögtön át is adta az általa kísért lánynak. A lány, ha elfogadta, igent mondott a legény közeledésére is. Persze ezután még sok lépés következett a mézes szívtől a mézes hetekig.

A szíven látható minták nemcsak díszítenek, jelentéstartalommal is bírnak.
A néprajztudomány hamar felismerte, hogy a régi ember, a parasztember semmit sem „díszített” csak úgy, mindennek funkciója, jelentéstartalma van. Vonalak, pontok, levelek, virágok mind jelentnek valamit, és alkalomhoz illően készítették el. A szerelmi szív keretező hullámvonala az élet fent-lent-jét, az örök változást jelenti. A virág, amiből a gyümölcs fejlődik a levelekkel együtt a kiteljesedő életet is jelenthetik.
A virágok fordítása: lélekjelek. Ez a típusú szív virágaiban és leveleiben már elvesztette az összetartozás jelentését, hiszen a minta egységét meg kellett szakítani a tükör miatt.

 

 

… és a tükör? Hogyan került a szívre?

A tükör, az érzelem visszatükrözését, az őszinteséget, a tisztaságot szimbolizálja.

Van egy pusztán gazdasági oka is a tükör a mézeskalács szíven való megjelenésének.
A viseletek kiszínesedésével és a ragyogók elterjedésével hozható összefüggésbe. Egy szép fiatal lány színes viseletén, sok fényvisszaverő ragyogó dísz volt. A vásár és ünnepnapokon általában ezt viselte, és ebben kapta a tükrös szívet is. A mézeskalács készítő mesteremberek felismerték, hogy jobban el tudja adni, ha a lányok szépséges ruhájához igazította a portékáját.

Mindezek mellett a tükör, mint tárgy értékes volt a lányok-asszonyok számára, gondoljunk csak a másik szerelni ajándékra, a tükrösre. Jelentőségét jól bizonyítja, hogy ha eltört, szerencsétlenség várt a károkozóra.

 

 

Ezekről és még több érdekességről tudhatunk meg többet játékos formában a Mézes Hete’2018 programon a Laczkó Dezső Múzeumban.

 

A programok:

Ismeretterjesztő előadás: A tükrös szívről – L. Karsai Henriett néprajzos – muzeológus, LDM

Mézes szív készítő workshop családoknak, szerelmeseknek

Interaktív játékok:

  • Mézeskalács-szív puzzle
  • Házas társas
  •  

Időpont: 2018.02.17. 15 óra
Belépő: 500 Ft.

 

Somodi Editről a workshop vezetőjéről:

Edit és családja 2010 óta foglalkozik mézeskalács készítéssel. Kézműves technikával készült egyedi mézeskalácsokat és dísztárgyakat készítenek. Saját stílus kialakításával, a fogyasztók igényeihez igazodva. Csakis természetes alapanyagokból készülnek a mézeskalácsok! Mottójuk: Mézeskalács a szemnek, a szívnek és a pocaknak. Náluk a minőség és a fogyaszthatóság jelenik meg egy helyen.

 

kiadvány, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-11-03 18:00
emlékezet, fénykép, kiállítás
2018-02-15 11:00
kiállítás, múzeum, programajánló
2018-02-14 15:00