EN facebook

Kiállítás nyílt a 20 éve elhunyt Papp László emlékére a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-11-04 07:00

Időszaki kiállítás nyílt a 20 évvel ezelőtt, 2003 októberében elhunyt háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László emlékére. Az emlékkiállítás az idei év végéig tekinthető meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, utána pedig vándorkiállítássá alakul és elviszik az országnak azokra a pontjaira, ahol élénk ökölvívóélet zajlik.

 

A megnyitón Szabó Lajos, a múzeum igazgatója kiemelte, hogy a családdal közösen úgy gondolták, a kiállítással egyrészt azoknak a kortársaknak elevenítik fel a kiváló ökölvívó pályafutását, akik még látták élőben bokszolni, másrészt az is céljuk, hogy megismertessék Papp Lászlót, az embert azokkal, akik nem ismerhették. Felidézte, hogy a kitűnő sportoló nagyon mélyről indulva, sokat küzdve jutott el a világ tetejére, majd edzőként is egy kiváló generációt, köztük olimpiai bajnokokat nevelt. Emlékeztetett, hogy a politika elvette tőle a lehetőséget, hogy a profi világbajnoki címért is ringbe szálljon, ennek ellenére végig magyar tudott maradni, és az 1956-os melbourne-i olimpia után meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja a hazáját.


A kiállítás 11 tablón mutatja be Papp László versenyzői és edzői pályafutását, láthatók érmeinek másolatai, kitüntetései, valamint a bajnoki övei, köztük az az öv, amelyet halála után adományozott a Boksz Világszövetség (WBC) "a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának". Ezen kívül megtekinthetők Papp László legfontosabb mérkőzéseinek tv-felvételei, továbbá a Nehéz Kesztyűk című film, amelynek főszereplője volt.


Szabó Lajos tájékoztatott, hogy az emlékkiállítás az év végéig tekinthető meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, utána pedig vándorkiállítássá alakul és elviszik az országnak azokra a pontjaira, ahol élénk ökölvívóélet zajlik.


A család, a Papp László Budapest Sportaréna, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Hungarikum Szövetség közös rendezvényének keretében Papp László unokaöccse, Rakonczai Imre egy fotót ajándékozott a múzeumnak, amely 1963-ban, Madridban készült és Pappot a Real Madrid futballistái, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stefano és Gento társaságában ábrázolja.

 

Borítóképen:

Ifjabb Papp László (balra) beszédet mond édesapja, Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban 2023. november 3-án. Mellette Szabó Lajos múzeumigazgató.

Fotó: MTI/Mónus Márton

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-11-06 15:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2022-03-10 16:00