EN facebook

Kezdetek | Honnan tudjuk, hogy valami elkezdődött?

VIRTUÁLIS

2021-01-23 13:00

Honnan tudjuk, hogy valami elkezdődött? Felsír az újszülött, eldördül a startpisztoly, éjfélt üt az óra? Sokszor azonban csak utólag látjuk, hogy mikor fordult egyet az idő. De meddig tudunk visszaemlékezni egykori, régi kezdetekre? A Magyar Nemzeti Múzeum történészei, régészei, művészettörténészei olyan tárgyakat szólaltatnak meg az év első hónapjában, amelyek a kezdetekről, kezdésről, újrakezdésről, újjászületésről és elsőkről szólnak.

 

A mai életünk alapját jelentő neolit forradalomról, Liszt Ferenc kultuszának születéséről, a Nemzeti Múzeum első állandó kiállításáról és az ostrom utáni újrakezdésről, a magyar parlament első képviselőnőjéről vagy a digitális régészet születéséről. A kezdetekről szóló műtárgyak között vannak igazi mesterművek, mint Ács Irén fotói a születésről, az első Kárpát-medencei kerámiák, vagy a Dunából előkerült késő-bronzkori kard, de olyan hétköznapi emlékek, mint egy sietős sorokkal teli képeslap és egykori első lépeseket idéző babacipő.

 

Többezer évvel ezelőtti és 21. századi kezdetek, melyeket tárgyakban, képekben, dokumentumokban tudunk megragadni. Kezdetek, amelyek a folytatástól váltak emlékezetessé.

 

A mielőbbi személyes találkozás reményében folytassuk együtt a Nemzeti Múzeum blogjánFacebook- és Instagram oldalán!

 

Az első bejegyzés itt olvasható:

54 éve vezették be a GYES-t Magyarországon

emlékezet, felhívás, kiállítás, programajánló
2018-01-16 16:00
Kulturális Örökség Napjai, látogató, örökségvédelem, programajánló, történelem
2020-09-16 07:00