EN facebook

Milyen programokkal készülnek a múzeumok a magyar kultúra napjára?

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-01-16 16:00

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Így országszerte, sőt határon átnyúlóan is több múzeum kulturális program kapcsolódik az emléknaphoz. Egy rövid válogatást állítottunk össze ezekből: Hogyan készülnek idén a múzeumok?

 

A fővárosban például Tomory Lajos Múzeum és a XVIII. kerületi önkormányzat szervez képes vetítést a Városháza épületére január 17-18-án, illetve 22-én 17 és 21 óra között. A szervezők többek között szeretnének egy kerületi tematikájú fotósorozatot is bemutatni, amelyhez profi és amatőr fotósok kedvenc kerületi képeit várják. A felhívásról bővebben itt érhető el információ.

Magyar Nemzeti Múzeumban január 21-én Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornokra és hadügyminiszterre emlékezhetünk születésének 200. évfordulója alkalmából. Előadásokat hallhatnak Hermann Róbert történésztől, illetve Lengyel Beatrix fotótörténésztől, majd a Görgei-szablya köré szervezett tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók. A program leírása a múzeum honlapján található.

Január 22-én, hétfőn a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK)  és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében megvalósuló Az élet értelme, Madách Tragédiájának tanítása címmel az élményközpontú (irodalom)tanításról szóló előadásra várják az érdeklődőket, ahol az előadó dr. Fűzfa Balázs lesz. Bővebb információk érhetők el a MOKK oldalán.

Ugyancsak hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvbemutatókkal emlékezik. Egyrészt Vaderna Gábor A költészet születése. A magyarországi költészet társadalomtörténete a 19. század első évtizedeiben és Szilágyi Márton: "Mi vagyok én?" Arany János költészete című köteteket mutatja be Margócsy István irodalomtörténész, ezt követően Mészáros Sándor irodalomkritikus beszélget a két szerzővel. Emellett a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó közösen mutatja be A századelő irodalma című trilógiát. A programokról részletesen a PIM honlapján tájékozódhatnak.

Az ingyenesen látogatható a Bibliamúzeumban Kovácsné Pázmándi Ágnes könyvtáros tart előadást a Műemlékkönyvtárban A Csodálatos kenyérszaporítás (Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint) című időszaki kiállításához kapcsolódóan.  olvasható a Parókia oldalán.

 

Széphalmon a PIM - Magyar Nyelv Múzeumában egy díszünnepség keretén belül hallgathatják meg a Himnuszt, a Himnusz-mondó verseny győztesének előadásában. Az ünnepi beszédet és köszöntőt követően kerül átadásra a
Közművelődési Díj, majd a Bürkös zenekar a „Ha megcsordul a Vince, megtelik a pince” címmel a Hegyalja Népi Együttes műsorát tekintjetik meg a résztvevők.  Facebook-esemény

 

Nyíregyházán a Jósa András Múzeum előadásokkal egybekötött kiállításmegnyitó ünnepséget szervez. A kiállításon megtekinthető majd a Bessenyey család pipája, Bessenyey Anna levelei, valamint a Bessenyey Társaság értékes dokumentumai is. Az előadások is kapcsolódnak a kiállított tárgyakhoz, így dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész Bessenyey György életének főbb állomásaihoz kapcsolódó érdekességekről, dr. Kührner Éva pedig a Bessenyey Társaság kulturális, kultúraszervező tevékenységéről szóló előadását tart.  írja a Nyíregyháza online oldal.

 

Az MTI híreiből megtudhatjuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több programmal kapcsolódnak a muzeális intézmények a megemlékezéshez. Január 17-től 19-ig a szolnoki Damjanich János Múzeumnál tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. Szerdán előre bejelentkezett iskolai csoportok szállnak föl a járműre, csütörtök és péntek délután pedig minden érdeklődőt várnak a Kossuth térre, akik ingyenesen látogathatják vándorkiállítást.

Csütörtökön Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban Birodalmak peremén – Szarmaták és gepidák Jász-Nagykun-Szolnok megyében címmel nyílik kiállítás a szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményéből, emellett pedig a tiszaföldvári téglagyári ásatás anyagának egy részét is megtekinthetik a látogatók – mondta Béres Mária igazgató. A kiállítást Kovács Péter régész rendezi és Tárnoki Judit régész nyitja meg.

Kapás János, a túrkevei Finta Múzeum igazgatója elmondta: péntek délután a Vadász Pál Kiállítóteremben Magyar alkotók Brazíliában címmel nyílik kiállítás. Hozzátette: a kiállítás egy utazás az épülő, városiasodó Brazíliában alkotó magyar művészek munkáin és érzésein keresztül. A kiállítást Balogh Edina művészeti menedzser nyitja meg.

 

Székelyudvarhelyen ötnapos rendezvénysorozatot indítanak, amely során a fő helyszínek a könyvtár, a színház és a múzeum lesznek. Több székelyudvarhelyi kulturális intézmény is bekapcsolódik az ünnepségsorozatba, amelynek csúcspontja az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadója, a gálaest január 21-én lesz a Művelődési Ház nagytermében. Az ötnapos program jövő csütörtökön elkezdődik, főleg kiállítások és színházi előadások lesznek a rendezvénysorozat részei, de operettgálát is tartanak. A Haáz Rezső Múzeum Várak, kastélyok, rezidenciák című történelmi kiállítással várja az érdeklődőket. A részletes programról itt tájékozódhatnak.