EN facebook

Kép és öltözet – divattörténeti kiállítás a Modern Magyar Képtárban

2018-06-20 18:00

Új kamarakiállítás nyílt a pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) Kép és öltözet – 19. századi divatlapok a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből címmel.

 

A tárlaton festmények és korabeli divatlapok színes illusztrációi láthatók, amelyek a 19. századi magyar öltözködés történetét mutatják be az 1830-as évektől a század végéig, olyan reprezentatív lapok mellékleteivel, mint a Rajzolatok, a Nefelejts, a Magyar Bazár vagy a Divat Szalon.

 

A divatlapok ebben a korszakban több rétegű kulturális funkcióval rendelkeztek, s az öltözködési divatok mellett a könnyed, olvasmányos ismeretterjesztés hangnemeiben a magyar irodalmi műveltség, illetve a nemzeti identitás létrehozásának fórumai voltak. Ezeknek a sajtótermékeknek a közönsége az a polgárság, amely egyéniségének és társadalmi helyzetének kifejezésére a ruhaviselet és a műveltség divatjainak változó és változatos termékeiből válogathatott.

 

 

Itt kapcsolódik össze a magyaros öltözködés jelrendszere a magyar történelem és irodalom világnézetével és stilisztikájával. Ugyanakkor ezeknek az újságoknak legfőbb közönségeként megjelenik a társadalmi térben a ráérő idővel rendelkező, különös érzékenységű olvasó nő, akinek csapongó és felszínes figyelmére ezek a sajtótermékek színes és változatos témáikkal számítanak. A divatlapok színes mellékleteit, s így magának a divatnak modern kulturális jelenségét a különböző sokszorosító technikák – litográfia, fametszet, réz-, illetve acélmetszet megjelenése tette lehetővé.

 

Mindezek bemutatását is jelenti ez a kiállítás, amely augusztus végéig tekinthető meg a Modern Magyar Képtárba váltott belépőjeggyel.

design, kiállítás, kortárs
2017-07-26 15:54