EN facebook

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig – Gáspár Gábor fotóriporter kiállítása

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-09-04 14:00

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Laczkó Dezső Múzeumba (Veszprém, Erzsébet sétány 1.) A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítás megnyitójára, 2020. szeptember 6-án, vasárnap 16:30 órára.

 

kiállítás megnyitón köszöntőt mond Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, valamint Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

 

A kiállítást megnyitja M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, A tánc fesztiválja zsűritagja.

 


A megnyitón közreműködik a Kék Madár Táncműhely, Túrós-Máté Kinga és tanítványai.

 

A Tánc fesztiválja kísérő rendezvényeként múzeumunk a saját képzőművészeti gyűjteményének kiemelkedő műtárgyegyüttesét mutatja be Dohnál Szonja kurátor rendezésében. Gáspár Gábor ikonikus veszprémi fotóriporter sorozata összefoglalója az immár huszonét éves A tánc fesztiválja történetének is.

 

A tánc fesztiváljára váltott belépőjegy felmutatásával kiállításunk kedvezményesen látogatható!


„Esterházy Péter írta Pina Bauschról, a modern táncművészet úttörőjéről, hogy »Nem az a kérdés, mi a tánc – noha állandóan ezt kérdezi: ez mért tánc, ez mért nem tánc –, végül is ez őt nem érdekli, ő nem koreográfus. Minden tánc, és a kérdés ez: mi a minden?, ez érdekli őt… Táncolni annyi, mint gondolkodni.« Gáspár Gábor fotográfiái Veszprémben, az Országos Táncművészeti Fesztiválon bemutatott legkiválóbb előadásokon készültek; több mint két évtizedet ölelnek fel. Fotói arról a mindenről beszélnek, amit ezen a nyelven, a tánc nyelvén el lehet mondani. Vagy talán többről, hiszen az előadás egy múló pillanat. Életről, halálról, erotikáról, erőszakról, fényről, sötétségről, valóságról, és nem a valóságról…”

 

Dohnál Szonja
művészettörténész, muzeológus

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2020. szeptember 6. – november 30.
hétfő kivételével mindennap 10–18 óra között

 

Laczkó Dezső Múzeum
www.ldm.hu