EN facebook

Kaleidoszkóp, a PIM és az Integral Vision közös alkotása

2020-12-21 15:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum  és az Integral Vision által indított Kaleidoszkóp honlap által indított Kaleidoszkóp honlap elnyerte az Év Kreatív megoldása különdíjat. A weboldal tökéletes példája annak, amikor a kreativitás teljesen új, szokatlan élményt képes teremteni a digitális térben. A Csáth Géza novellái által inspirált zenei loopok és a novellák együtt teremtett atmoszférája magával ragadó és maradandó élményt ad a felhasználónak. Az elismerés a Magyar Marketing Szövetség Az Év Honlapja 2020 elnevezésű megmérettetésén került kiosztásra.

 

Kaleidoszkóp oldal izgalmas művészeti egyveleg, ahol a látogatók a novellák egyes szavaihoz rendelt dallamokat, zajokat, zörejeket felhasználva alkothatják és oszthatják meg saját olvasatuk hang-mixét. 

 

Integral Vision

 

Az Integral Vision webfejlesztő csapata évek óta dolgozik a PIM munkatársaival azon, hogy az intézmény a weben is új szolgáltatásokkal rukkolhasson elő látogatói számára. Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezetője úgy fogalmazta meg, hogy "minden új munkalehetőségnél felmérjük, hogy kit érdekel az adott téma, és szavazás alapján állítjuk össze a csapatot. A Kaleidoszkóp fejlesztésében részt vevők között vegyesen találunk eredeti szakmája szerint könyvtárost, filozófust, pszichológust vagy éppen irodalom iránt fogékony informatikust. Talán kevesen gondolják, de a kódírás is művészet, egy jól megírt kódot öröm olvasni. A munkáinkban nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a felhasználói felület vizuális megjelenése összhangban legyen a tartalommal. Olyan egyedi megoldásokat részesítünk előnyben, mely egyszerre eredeti, és felhasználóbarát. A PIM múzeumpedagógusaival való munkát inspirálónak éltük meg. A közös gondolkodás során kialakuló oldott légkörben korábban nem látott, eredeti megoldások keltek életre. A honlaphoz pedig éppen erre az élő kapcsolódásra volt szükség, az sokféle hátterű és kompetenciájú ember nyitott hozzáállására."
 

 Az Integral Vision csapata

 

Mi volt a koncepció?

 

A célunk az volt, hogy Csáth Géza alkotói attitűdjére reflektálva alkossunk meg olyan tartalmakat, amelyeken keresztül megidézhető egy hallás, írás, olvasás és vizualitás egységében gondolkodó alkotó. Ehhez készült a hallás és szöveg párbeszédében megalkotott Kaleidoszkóp felülete, amelynek az elnevezése több szálon is kapcsolódik az íróhoz. Így például  A zeneszerző fejlődése írásában ezt olvashatjuk:

 

“Amint így kevergeti a hangokat, mint ahogy a kaleidoszkópban a színes papírokat vagy üvegeket szoktuk rázogatni, egyszerre csak megüti a fülét egy akkord, egy melódiatöredék, egy ritmus. Nagyon megtetszik neki, úgy érzi, hogy ez jelent valamit, valami vágyat vagy szenvedést, vagy dicsőséget, vagy az isten tudja, mit. A motívumot ismétli, újra és újra eljátssza, kipróbálja, és mind jobban és jobban tetszik a fülének.”

 

Hogyan készültek el a loopok?

 

Milyen kísérleteken keresztül kaphattuk meg azokat a hangokat, zajokat, amelyeket loopként hallhatunk? Pandát, a hangok megalkotóját egy korábbi interjúban kérdeztük az alkotói folyamatról. Ebben így fogalmazta meg saját alkotói folyamatát:

 

“Mivel Csáth nagyon muzikális - a zenei képzettségét és zeneszerzői ambícióit nem számolva is nagyon dallamos, melodikus a mondatainak szerkezete - ezért egyrészt nagyon magas labdának tűnt a dolog. Másrészt pedig eléggé rafkós szervának, mert egy adott korszak kimondottan művelt, tudatos zenehallgatója volt, tele sarkalatos véleményű zenekritikákkal. A novelláiban is gyakran idéz meg konkrét zeneműveket, zeneszerzőket (Bartók, Bethooven, Wagner, Puccini stb) - ami eléggé veszélyes talaj ha reagálni akarsz rá.
Így inkább azt tudtam hogy mit nem akarok megpróbálni megidézni ezeket a konkrét zeneműveket, csinálni valami Schubert, vagy Bartók utánzatot, vagy lemásolni azt a hangulatot, amiben Csáth írhatott. Ennél sokkal izgalmasabbnak tűnt inkább reflektálni rá az úgynevezett "mai világból". Egészen bizsergető érzés úgy leülni a zongorához hogy közben elképzeled az épp süllyedő Kálvin teret (egyébként ha a metróból jössz ki a Baross felé, akkor tényleg süllyed), rajta az bankkal, azzal a borzasztó élelmiszerbolttal, ahol valószinűleg már minden megtörtént, ami egy ilyen bolttal megtörténhet…”

 

Panda

 

Hogyan használja ezt az oldalt egy múzeum?

 

Tehát a honlap egy olyan felület, ami egy korszak szövegeit kortárs kontextusba emeli. Kiválóan alkalmas egyéni elmélyülésre, vagy egy csoportos eszmecserére. Fontos, hogy az alkotó életművét az alkotáson keresztül igyekszik megragadni, egy saját hangélményen keresztül. Így nem a nehezebb fogalmakat (trauma, függőség, gyilkosság) emeli fókuszba, sokkal inkább egy szövegcentrikus, elemzői attitűdöt aktivál az alkotás, kísérletezés és befogadás segítségével.

 

Megtehetjük azt is, hogy miután egy adott novellának megalkottuk a mixét, az “Elolvasom a teljes novellát” ikonra kattintva hozzá olvassuk a szöveget. Ezen keresztül a honlap más tartalmait is elérjük, böngészhetjük, hozzájutva múzeumi tartalmakhoz. Csoportoknál pedig kiválóan alkalmas arra, hogy közösen asszociáljunk, felelevenítsünk hangulatokat, fogalmakat, érzéseket, amelyekből aztán a szöveg elemzése, vagy épp az élettörténetet elmesélő tárgyak jelentősége, az irodalomtörténeti kontextus építhető fel.

irodalom, kiállítás, kortárs, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2019-11-28 11:00