EN facebook

Julian Rosefeldt: Manifesto

VIDEOINSTALLÁCIÓ és ELŐADÁSSOROZAT

2018-06-04 18:00

A 20. századi modernizmus sajátos gondolkodásmódját, a korszak művészetére jellemző kiáltványok világát idézi fel Julian Rosefeldt MANIFESTO című filminstallációja. A Magyar Nemzeti Galériában látható alkotás Cate Blanchett főszereplésével tizenhárom epizódban tizenkettő mai nő és egy férfi életéből mutat be egy-egy rövid jelenetet. A 2015-ben készült, összesen 130 perces mű a mára divatjamúlt kifejezési formát, a kiáltványok világát aktualizálja oly módon, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben tizenkét különböző mai élethelyzetet alkot meg, miközben az egyes jelenetekben elhangzó monológok különböző 20. századi művészeti irányzatok kiáltványaiból, manifesztumaiból vett idézetek, szövegrészletek.

 

A Magyar Nemzeti Galéria a kiállítás bemutatásával az „izmusokhoz” kapcsolható, saját gyűjteményi tárgyaira, állandó kiállításaira is fel kívánja hívni a figyelmet. Az installációt ezért széles körű információs anyagokkal egészítette ki a múzeum: a művészeti kiáltványok kronológiája, az irányzatok lexikona, a szerzők életrajzai, valamint a filmek teljes szövegkönyvének fordítása látható-olvasható a kiállításhoz vezető terek falain. Az utóbbi fordításokat egy füzet formájában minden néző megkapja a jegy mellé, s aki még több információra vágyik, annak külön olvasósarkot alakítottak ki a korszak művészeti irányzatairól szóló könyvekkel

 

.

 

Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 © Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

 

A tizenkét, más-más teremben vetített filmet saját ritmusuk és kedvük szerint tekinthetik meg a nézők. A filmek összehangolt számítógépes rendszerben jelennek meg, aminek köszönhetően összjáték is megfigyelhető közöttük: különböző időközönként a filmek szereplői a nézők felé fordulnak, miközben a kép és a hang kórussá áll össze: a 13 figura „találkozik” és egységet teremt az installációban. A műegyüttes nemcsak a színésznő kiemelkedő játékával, a képminőség lenyűgöző voltával, hanem a hangosítás kontrolláltságával is hozzájárul az egyedülálló élményhez.

A projekt létrehozója, Julian Rosefeldt (1965) Berlinben élő művész építészeti tanulmányok után kezdett el a film képzőművészeti közegben való alkalmazásával foglalkozni. Filmjei, többcsatornás installációi az egyén társadalomban elfoglalt helyéről szólnak, legtöbb esetben köznapi emberek életén keresztül beszélnek az emberi lét átfogó kérdéseiről. Munkái megtalálhatók a világ legnagyobb művészeti gyűjteményeiben.

 

Rosefeldt 2015-ben készítette ezt a nagyszabású filminstallációját, amely a 20. század művészetére oly jellemző kiáltványok világát idézi fel. Ezek a kiáltványok a különböző irányzatok, izmusok felütéseként egy-egy mozgalom kezdetekor születtek, hogy minél élesebben és megkülönböztethetőbben hirdessék kiötlőik új és formabontó művészeti elképzeléseit. A szövegek – mint a futurista kiáltvány (1909) és a dadaista kiáltvány (1918) – sokszor felháborították a kor közönségét, legutóbb pedig Lars von Trier filmkiáltványa, a Dogma 95 (1995) váltott ki heves reakciókat szakmai körökben.

 

 

Rosefeldt munkája ezt a mára ritka kifejezési formát aktualizálja a jelenben azzal, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben tizenkét különböző élethelyzetet képzel el. Az egyenként 10 perc 30 másodperces filmetűdök főszereplője minden esetben egy kiemelt karakter, aki az adott jelenetben monológjával a környezet és az esemény között vibráló feszültséget teremtve mondja el kiáltványokból idézett gondolatait. Minden főszerepet Cate Blanchett ausztrál színésznő alakít. Hol TV-bemondóként, hol gyári munkásként, hol punkként, brókerként, vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét.

A projekt célja, hogy felidézze a 20. századi modernizmus sajátos gondolkodásmódját, a jövőben, a következő kor művészetében való korlátlan hitet.

 

A kiállítás kurátora: Petrányi Zsolt

A kiállításhoz magyar nyelvű kísérőfüzet és angol nyelvű katalógus készült.

 

A MANIFESTO az ACMI – Australian Centre for the Moving Image Melbourne, az Art Gallery of New South Wales Sydney, a Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin és a Sprengel Museum Hannover megbízásából készült. A projekt a Burger Collection Hong Kong és a Ruhrtriennale koprodukciója; a Medienboard Berlin-Brandenburg nagyvonalú támogatásának köszönhetően valósult meg a Bayerischer Rundfunk együttműködésével.

Credit: Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015 © Julian Rosefeldt and VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

 

Kisfilmek a kiállításról:
Petrányi Zsolt, kurátor a kiállítás történetéről: https://vimeo.com/271453905
Ascher Tamás Cate Blanchettről:https://vimeo.com/271169791

 

Julian Rosefeldt: Manifesto

13 csatornás filminstalláció, vetítési idő összesen 130 perc

Magyar Nemzeti Galéria, A épület
2018. május 30. – augusztus 12.

 

 

MANIFESTO ELŐADÁSSOROZAT

 

BEVEZETŐ A MANIFESTO KIÁLLÍTÁSHOZ
Az alábbi csütörtöki, illetve szombati napokon, 15 órától izgalmas bevezetővel várják egyéni látogatóinkat a kiállításban.


június 2. (szo) I június 7. (cs) I június 16. (szo) I július 19. (cs) I július 21. (szo) I augusztus 2. (cs)


KURÁTORI BEVEZETŐ A MANIFESTO KIÁLLÍTÁSHOZ

Petrányi Zsolt gondolatébresztő bevezetője 15 órától egyéni látogatóinknak a kiállításban négy alkalommal.


június 15. (p) I július 7. (szo) I július 27. (p) I augusztus 12. (v)

 

A Bevezetőkön a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Találkozási pont: a program előtt az információs pultnál az A épületben.

 

A Julian Rosefeldt 13 csatornás videó installációját kísérő előadássorozat a filmekben elhangzó manifesztumokhoz, képzőművészeti kiáltványokhoz és költői szövegekhez kapcsolódik: egy-egy jelentősebb témára vagy mozgalomra fókuszálnak, bemutatva az egyes szerzők életművét, a kiáltványok szellemtörténeti hátterét.

 

Helyszín: a Magyar Nemzeti Galéria Előadóterme (B épület, földszint)

Belépőjegy: 500 Ft

Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.

Az előadáson a Manifesto kiállításra megváltott (felhasznált, vagy előre váltott, még érvényes) belépőjeggyel a részvétel ingyenes.

Az előadásra szóló jegy ára beszámítható  a kiállításra szóló jegy - kizárólag a múzeum pénztárában történő – vásárlásakor. A kiegészítő jegy 1700Ft (ill. 50%-os jegyhez 600Ft)

Június 8. péntek, 15.00-17.00          

Szür(t)reál – A valóság mögötti művészet

Előadó: Koós Nikolett, múzeumpedagógus

 

Június 29. péntek, 15.00-17.00

„A díszítés bűn" (Adolf Loos, 1908) - Európa premodern és modern építészete

Előadó: Mácsay Krisztina, művészettörténész

 

Július 27. péntek, 15.00-17.00

 „A művészetben igazság kell, nem pedig őszinteség!” (Kazimír Malevics, 1927) - A szuprematizmus és a konstruktivizmus

Előadó: Lovass Dóra, esztéta

 

Augusztus 3. péntek, 15.00-17.00

„Semmivel sem tartozni Európának” – A minimalizmus és a konceptuális művészet születése Előadó: Cser Judit, művészettörténész

 

 

kiállítás, természettudomány
2018-06-03 08:00
beruházás, látogató, téma
2018-06-04 09:00