EN facebook

„Jöjjenek el hozzánk a szép mulatságba, Tiszta szívvel várja a háznak a gazdája.”

Tájházak napja

2019-04-22 20:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 27-28-án. A programsorozatra először 2013-ban került sor azzal a céllal, hogy tavasszal, az év egy napján a tájházak az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

 

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.

 

 

2019-ben a megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház lesz – amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Létrehozása óta a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne. A Tájházak Napja rendezvényen Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, "sárkányos" kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várják a látogatókat. A helyi hagyományőrzőknek hála, a rendezvényen teret kap a színpompás kiskőrösi viselet is.

 

Egy kis ízelítő a bekapcsolódó 80 tájház programkínálatából

 

Tavaszi illatokkal és ízekkel családi programra várják szombaton a látogatókat a Hosszúhetényi Tájházban. Helyi kézművesekkel kerámia virágokat festhetnek, a tavasz első fűszernövényeinek felhasználásához kaphatnak ötleteket, kemencés fűszerpogácsa és aromavíz is készül.

 

Az Orfűi Malmoknál három különböző malom típussal ismerkedhetnek meg az oda érkezők. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is gyakran sülnek, amelyek a múzeum kávézójában, a GARAT-ban is megtalálhatók lesznek a Tájházak Napján.

 

A Szaporcai Cifraházban megvalósuló „Kenyér-Kísérlet” részeként a kovászos kenyértészta összeállítását, a kemence fűtését és a sütés műveleteit bárki kipróbálhatja, és természetesen az elkészült kenyereket is megkóstolhatja.

 

Zöldág-járás Cigándon

Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást elevenítik fel, amely a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék. A lányok ilyenkor a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a településen. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve, a Bújj, bújj... részre megkezdődött a kapun való átbújás.

 

Tájházmustra Hosszúpályiban a Bődi István Falumúzeumban

A mustra alkalmával a látogatók egyrészt megtekinthetik a falumúzeum értékeit (kiállításait, kiadványait, múzeumpedagógiai kínálatát), másrészt megismerhetik a környező tájházakat, kiállítóhelyeket is. A nap folyamán történik meg a Kistelepülési Múzeumpedagógiai Program alapdokumentumának aláírása, amely lehetővé teszi múzeumi gyermekfoglalkozások megtartását a környező 13 falu iskolásai számára. A nap folyamán bemutatkozik itt az álmosdi Kölcsey Emlékház, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény, az érmelléki tájházak és a Tiszadadai Tájház. A látogatók népi játékokat próbálhatnak ki és megismerhetik a csuhéfonás, valamint a mézeskalács-készítés hagyományait. Délben rendezik meg a település új bormúzeumának sajtónyilvános bokrétaünnepét.

 

 

Tájház túrák:

Több térségben is gyalogos vagy bringás túrákkal lehet ötvözni a tájházak felfedezését:

- a tardonai és mályinkai helyszínek közötti 4 km-es bükki erdei úton gyalogtúrára nyílik lehetőség, ezeken a településeken a tájházakon kívül a műemlék református templomok is látogathatók lesznek és az ígért élménysütés mellett a mályinkai pálinkafőzde kóstolót is biztosít az érkezőknek.

- Tájházak Kerékpárnyeregből:

A Dabasi Járás tájházai kerékpáros családi túrát szerveznek, így vendégeik egyszerre bicajozhatnak és a térség néprajzát, népi építészetét is megismerhetik. A túra teljesíthető kis, közepes vagy nagy körben, teherbírásnak és kedv szerint. Minden állomáson frissítőkkel és meglepetéssel várják az érkezőket. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház - Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Hernádi Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény Újhartyán, Kakucsi Tájház.

- „3 Tájház Túra” címmel Pánd - Gomba - Úri települések közös tájházas programjaként valósul meg a „Bringára fel" tájházi kerékpártúra, amely képzett túravezetővel indul el. Minden tájházban menetlevél bélyegzés lesz, valamint apró ajándékra számíthatnak a résztvevők.

 

 

Ízlelőhelyek:

A Tájházak Napján szinte minden csatlakozó finom falatokkal várja a vendégeket:

Kiskunmajsán a régi kenyérsütő ház kemencéje újra ételt varázsol a látogatók asztalára, az Eleki Szlovákházban loksa (káposztás lángos), Mezőbererényben a „Mamicska konyha” által készített szlovák nemzetiségi ételek kóstolására lesz lehetőség. A Makói Skanzenben hagymás tájjelegű ételeket főznek, Móron sváb recept szerinti sonkát kínálnak  tejfölös hagymaszószban (schninken mit ramcvivetunk), mellé krumplispogácsát (krumpienmöhlspeis) sütnek.

Nagyrábén úgy tartják, hogy az alma nem esik messze a tájháztól, így itt almából készült italokat, ételeket kóstolhatnak: almabort, almapálinkát, almalevet, aszalt almát, almás süteményeket.

Hajdúszoboszlón a Gazdaházban vajat köpülnek, zöldségekből kenyérre való kenőkét készítenek, és ezeket az ott dagasztott és az udvari kemencében frissen sütött kenyérrel lehet megkóstolni.

Boldogon tubu kalács, valamint a boldogi kisrózsa sül, Domoszlón pogácsa és herőce, Felsőtárkányon morván kalács, Isaszegen lakodalmas kalács, Csökölyön, Noszvajon, Mátraszentimrén pedig hagyományos kelttésztákból mindenféle finomság.

 

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán lehet tájékozódni és a Tájházszövetség Facebook-oldalán:

 

 

 

Szent György ünnepének idején − Tájházak Napja

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. A 24-éhez legközelebb eső szombaton és vasárnap hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

díj, néprajz, tájház
2017-10-07 12:35
helytörténet, néprajz, programajánló, tájház
2017-08-24 15:00