Jó ütemben halad a Göcseji Múzeum felújítása

FEJLESZTÉS

Szényi Krisztina
2021-01-19 07:00

Teljes homlokzatfelújítás, tetőjavítás, nyílászárócsere, szigetelési és gépészeti munkálatok. Többek között ezekből az elemekből áll a „Göcseji Múzeum felújítása és kiállítótereinek fejlesztése” című projekt, amelyre összesen 1,85 milliárd forintot költhet a tulajdonos. Ebből 1,3 milliárd forint az Európai Unió által finanszírozott összeg, a fennmaradó rész a Modern Városok Programból érkezik.

 

Néhány napja Zalaegerszeg város vezetése, a múzeumigazgató és a sajtó munkatársai közösen megtekintették a 60%-os készültségben lévő épületet. A polgármester bevezetőjében megemlítette, hogy noha Zalaegerszeg nagy múltra tekint vissza, az elmúlt bő száz esztendőben mégis kevés műemléképületünk maradt fenn. Ezért különösen fontos, hogy a meglévő ingatlanokat megőrizzük és felújítsuk az utókor számára. A régi, impozáns épületek mind hozzájárulnak a városkép javításához és nem utolsósorban kulturális vonzerőt is jelentenek. A rendezvényen megjelent népes csoport bejárta a múzeum mind a négy szintjét, a pincétől a padlásig.

 

 

 

 

 

A belső térhasználat ésszerűsítésével átláthatóbb látogatói útvonalak jönnek létre a jövőben, megújulnak a kiállítóterek, korszerűbb műhelyeket és raktárakat alakítanak ki, s a tetőtéri irodák számát is gyarapítják. Az év végén megnyíló kiállítások bemutatják majd a megye és a város történetét, az Elődeink élete című állandó kiállítást jelenleg óriási tér várja, újra látható lesz Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész gyűjteménye, Németh János keramikusművész tárlata, s a nemrég elhunyt zalaegerszegi születésű Fekete György munkásságát is megismerheti a közönség. Az új múzeumi szárny – a Mindszentyneum - megépítése pedig lehetőséget ad arra, hogy Mindszenty Pehm József életét felidézhesse a közönség.

 

 

 

 

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban multifunkcionális közösségi tereket is kialakítanak, ahol időszaki kiállítások, előadások, civil és magánrendezvények megszervezésére is lesz lehetőség. Az idei esztendő első felében befejezik az építészeti munkákat, ezt követően kerül sor a belső terek kialakítására, a kiállítások berendezésére, az irodák és műhelyek visszaköltöztetésére. A múzeum a jelenlegi elképzelések szerint 2022 elején nyílik meg a látogatók számára.


Az 1890-ben átadott épületben egykor takarékpénztár működött, a homlokzaton látható TP monogram is erre utal, de bérlakások és üzlethelyiségek is helyet kaptak, majd a második világháború után a városi tanács és a házasságkötő terem költözött az ingatlanba. A Göcseji Múzeum 1970-ben foglalta el a mostani helyét, az első átalakításra néhány évvel később került sor, amikor kiállítóteret alakítottak ki, s csak a kilencvenes években került sor a múzeum épületének nagyobb volumenű felújítására, amikor több kiállítóteret és műhelyt alakítottak ki, a padlástérbe pedig irodákat létesítettek.

látogató, régészet, természet, tárgy, történelem, örökségvédelem
2020-10-06 16:00
beruházás, muzeológia, műhely, természet
2020-09-04 20:00