EN facebook

Jelen Vagyok/I am Present/Adsum - Rachel Fallon ír művész projektje a Budapest Galériával

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-11-20 20:00

A Budapest Galéria korábbi, Az erőszakról című kiállításához kapcsolódóan Rachel Fallon ír művész érkezik Budapestre varróműhelyt, performanszot és előadást tartani a tárlaton való részvétel folytatásaképp. A Hatalom kötényei - D.I.Y. budapesti állomásának mottója a Jelen Vagyok / I am Present / Adsum.

 

Ez év májusa és júliusa között rendezte meg a Budapest Galéria Az erőszakról című nemzetközi csoportos kiállítást (kurátor: Páldi Lívia), amely női és queer pozíciókból mutatott be erőszakkal kapcsolatos tapasztalatokat, társadalmi viselkedések forgatókönyveit, az erőszak vizuális és politikai toposzait. A művészekkel, civil szervezetekkel és emberi jogi aktivistákkal közösen kialakított kísérő- és edukációs programokat folytatja az a közterekben létrehozott feminista performansz-projekt amelyet a kiállításon is résztvevő ír művész, Rachel Fallon jegyez.

 

November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Budapesten A hatalom kötényei-nek egy közösségi együttműködésben készített új verziója, Jelen Vagyok / I am Present / Adsum, kerül bemutatásra, amely kiemelt – és így jeles férfiakra emlékező – városi terekben kötényt emelve mutat rá a társadalmi egyenlőtlenségekre, a rendszerszintű erőszakra, és a női és queer köztéri képviselet hiányára. A projektet varróműhely-beszélgetések előzik meg a művésszel, továbbá Ember Sárival, Metzing Eszterrel, Oltai Katával, Petrányi Lucával és Róka Enikővel és egy előadás kíséri. A programokra különböző korosztályokat és társadalmi helyzetből, tapasztalatból érkezőket várunk.

 

 

 

Hatalom kötényei – D.I.Y. varróműhelyről és performanszról:

 

Rachel Fallon A hatalom kötényei – D.I.Y. performanszsorozatát 2018-ban hozta létre, megemlékezésként a büntetőintézetként működtetett Magdolna-mosodákba és az anya- és csecsemőotthonokba bezárt nőkre, főleg hajadon anyákra. Fallon azt a sima fehér vászonkötényt helyezi a középpontba, amelyet az elnyomás, egyben a tiszta erkölcs védelmének szimbólumaként az első naptól viseltek a mosodákban dolgozó nők. A kötények bélésére varrt jelszavakkal, kisajátított katonai mottókkal felhatalmazó feminista felhívásokat és állításokat tesz a reproduktív és testi autonómiáról, a biztonságról, az egyenlőségről és a diszkriminációmentes gondoskodásról.

 

Ezt a sorozatát folytatta az Artists’ Campaign to Repeal the Eighth Amendment (ACREA) kampány során, amely az ír alkotmány 1983-ban bevezetett nyolcadik módosításának (40.3.3. cikkely) hatályon kívül helyezését követelte. A módosítás egyenlőségjelet tett a terhes nő és a magzat élete közé.

 

A hatalom visszavételének rövid, szimbolikus akcióját, a kötény felemelését, alkalmanként gyakran 4-5 különböző városi helyszínen is megismételte. Egyszerre volt ez emlékezés a tönkretett életekre és felhívás ezeknek a kiszolgáltatott és elveszett élettörténeteknek a láthatóvá tételére. Ezekkel az akciókkal Fallon arra is felhívta a figyelmet, hogy a nők erőszaknak kitettsége a köztérben állandó probléma. 2021-ben egy köténypárt, A szolidaritás köténye I–II., készített a testi önrendelkezés jogáért küzdő lengyel nőkkel érzett szolidaritás gesztusaként.

 

Fallon a kötényeket maga készíti de projektjének fontos része a közösségi varrás, beszélgetés és az elkészült darabok köztérben / politikai demonstrációkon történő performatív bemutatása.


A művésszel közösen alakított budapesti performansz mottója Jelen Vagyok / I am Present / Adsum. A latin szó (adsum) egyszerre a névsorsolásra adott válasz miközben arra is emlékeztet, hogy a magyar, a latint váltva, 1884-ben lett hivatalos nyelv. Ezt a mottót fogjuk kötényekre varrni a Galériában és egy közösségi köztéri performansz keretében kötényt emelve felhívni a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre, a rendszerszintű erőszakra, és a női és queer köztéri képviselet hiányára.

 

A varró munkacsoport tagjai november 25-én kötényt emelve hirdetik jelenlétüket, ezzel is hangsúlyozva a társadalmi egyenlőtlenségeket, a női és queer köztéri képviselet hiányát. A közösségi köténykészítő workshop mindenki számára nyitott, aki érdeklődik az aktivizmus, a társadalmi igazságosság és közösségi együttműködés mint a tudásmegosztás tere iránt.

 

A Visszavett terek előadásról:

 

A beszélgetés keretében Rachel Fallon bemutatja a Hatalom kötényei – D. I. Y. performanszok hátterét és kontextusát. A kötényemelő performansz először 2018-ban valósult meg Írországban, a „Művészek kampánya a nyolcadik módosítás hatályon kívül helyezéséért” elnevezésű, a testi autonómiáért és a reproduktív jogokért folytatott küzdelem részeként indított demonstráció-sorozatba illeszkedve.


Ebből kiindulva beszél a művész a képzőművészet eszközeit társadalmi helyzetekben felszabadítóan és megerősítő módon alkalmazó gyakorlatokról, a szavak erejéről, a közösségek pozitív láthatóságáról, és arról, hogy a kötényemelés-projekt hogyan szélesedett egy D.I.Y. jellegű együttműködéssé.

 

 

További információ

 

 

A projekt a Budapest Galéria és a Kiscelli Múzeum-Fővárosi Képtár együttműködésében, a Culture Ireland támogatásával valósul meg.

 
 

A Dublinban élő Rachel Fallon művei az anyaság és az otthon biztonságának témáival, a munkavégzéssel, a kézművességgel, a nők társadalomhoz való viszonyával, illetve a női test, a politika és a vallás viszonyrendszerével foglalkoznak. Szobrainak, rajzainak, fotó- és performanszmunkáinak alapja a munkaigényes kézműves folyamat. Jelentős szerepet kap a textil, a háztartási munkához kapcsolódó anyagok és munkamódszerek, mint például a hímzés és a horgolás. Egyéni munkái mellett rendszeresen működik együtt ír és nemzetközi művészekkel és kollektívákkal, mint például a „Művészek kampánya a nyolcadik alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezéséért” (Artists’ Campaign to Repeal the Eighth Amendment (ACREA)), a Desperate Artwives, a Feminist Parasite Institution, a Grrrl Zine Fair és a The Tellurometer Project.

 

 

Borítókép forrása: eva.ie

gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2023-05-17 19:00
kiállítás, kortárs, művészet, programajánló
2023-07-12 09:40
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2023-11-15 16:00