EN facebook

Megnyílt! Két vadonatúj tárlat a Budapest Galériában

KIÁLLÍTÁS

2023-11-15 16:00

A Budapesti Tórténeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galéria két új kiállítása 2023. november 14-én nyílt meg a Lajos utcai kiállítótérben. A földszinten Csáky Marianne: Egy város meséje, az emeleten pedig Varju Tóth Balázs: A legrövidebb idő elve című tárlat látható.

 

Csáky Marianne: Egy város meséje 

 

Egy városnak nincs saját meséje. A város meséje az emberek meséje: az ott lakók, az áthaladók, a továbbállók történeteinek összessége.

 

Csáky Marianne kiállítása – benne a legfrissebb műveivel – ezért az emberi viszonyokra, az ezeket kifejezni képes apró mozdulatokra, gesztusokra fókuszál, különösen akkor, amikor e helyzetek a történelem nagy horderejű eseményeitől körülölelve születnek meg. Ezt a mikro-makro viszonyt erősíti az alkotások időbelisége, azaz inkább időn kívülisége is. Csáky az egyéni és a kollektív emlékezet lenyomatait vizsgálva beépíti a művekbe a 20. századi történelem fotódokumentumait és saját, évtizedekkel korábbi munkáit is – teszi mindezt egy jövőbeli, elképzelt környezetbe helyezve. A fotó, a rajz, a plasztika és a videó eszközeivel egymás mellé kerülnek a hétköznapi élet és a modernkori történelem abszurditásba hajló pillanatai, amelyek egyaránt hordozzák a művész személyes tapasztalatait és a (nyugati) társadalom közös mementóit.

 

A kiállítás megtekinthető: 2023. 11. 15. – 2024. 01. 21.

 

 

 

Varju Tóth Balázs: A legrövidebb út elve

 

A kiállítás tulajdonképpen egyetlen hangot és mozgóképet magába foglaló mű, amely egyszerre reflektál a Budapest Galéria tereire és mozdul tőlük el. A három éve Hollandiában élő művész ezen munkája absztrakt módon beszél a saját helyünk keresésének és megtalálásnak kérdéséről. Milyen orientációs pontok segítenek abban, hogy eligazodjunk saját életünkben? És mi történik, ha ezek a pontok instabillá válnak? Egyáltalán: érezhetjük-e magunkat otthonosan a világban vagy szükségszerű a talajvesztettség?

 

Varju Tóth Balázs az elmúlt években kezdett el kísérletezni a szövegírással. A részben autofikciós, részben kísérleti, filozofikus szöveg egy hanginstalláció formájában kerül bemutatásra, amelyben az otthonkeresés, el/kimozdulás, bezártság, változás(ra való igény), idegenség összefüggései tematizálódnak. A felvillanó mozgóképek különböző, a tájékozódást és a figyelmünk rögzítését segítő helyszínek, terek metaforáiként értelmezhetők, mint például a világítótorony jelzőfénye vagy egy szoba üressége. Fontos azonban, hogy ezek a rövid jelenetek nem a kiállítótéren végigvonuló hanganyag illusztrációi: a művészt éppen a szöveg és képek viszonya, az azon keresztüli elbizonytalanítás és feszültségteremtés érdekli. A címadó kifejezés a fizikában a fénysugarak két pont közötti legrövidebb idő alatt megtett útját jelenti: a kiállítás kísérlet egy immerzív videóinstalláció létrehozására, amely ugyanakkor nem a totalitásra törekszik, hanem a töredékességre, és az elbeszélés nehézségeire, töréspontjaira, zavaraira mutat rá.

 

Kurátor: Gadó Flóra

Grafika: Zajácz Petra

Fordítás: Sipos Dániel

 

A kiállítás megtekinthető: 2023. 11. 15. – 2024. 01. 21.

 

Támogatók: NKA, Holland Királyság Nagykövetsége

 

gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2023-05-17 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2023-11-01 07:00