EN facebook

Játékkiállítás, játék a kiállításban

BEPILLANTÁS A KISCELLI MÚZEUM ÚJ TÁRLATÁBA

2018-03-05 10:50

A Magyar Társasjátékos Egyesület 2012-ben elindított egy kutatást, a középpontban a kérdéssel: mi a társasjáték? A Kiscelli Múzeum új, Te jössz? Kiállítás a társasjátékokról című tárlata összefoglalja a válaszokból kibontakozó eredményt, és kiderül: a társasjáték mint fogalom kereteit mára szétfeszítették az újítások.

 

A játék, mint a társas érintkezés módja az egyik legrégibb viselkedési forma, s nem csupán a gyermekkora jellemző. A társasjátékok története ily módon több ezer éves távlatra nyúlik vissza, amelyből Kiscelli múzeum egyrészt a 17. századtól megfigyelhető fellendülést mutatja be a kortárs játékokkal bezárólag, másrészt pedig a modern játékokon keresztül a hagyományos társasjáték-értelmezések újradefiniálására indít. Újabban már számos olyan játék van, amely vagy nem igényel társaságot, vagy társasjáték-impressziót nyújt online keretek között is, kilép a tábla kétdimenziós élményéből, kifejezetten valamilyen készség fejlesztésére irányul, vagy akár pszichoterápiás mód. A loft hangulatú Templomtérben a társasjátékok különböző kategóriái színek szerint elkülönülve szerepelnek, ízelítőül válogattunk a legizgalmasabbak, régi, illetve a társasjáték definíciójának újrafogalmazására buzdító kortárs darabok közül.

 

A tárlat egyik legizgalmasabb darabja  I. József király (1705–1711) gyerekkori libajátéka, mely típus a 16. században alakult ki, tulajdonképpen a lépegetős táblajátékok őse. A számmisztika és az életútszimbólumok általkeretezett táblán a játékosok dobókockával akadályok és előrelépési lehetőségek között haladtak előre, minden mező egy-egy életévet jelöl. Meghatározott helyeken híd, labirintus, kocsma, kút stb. ábrázolások szerepelnek, melyek befolyásolták a játékosokat.

 

 

A lépegetőjáték kategória mai legnépszerűbb változata a Monopoly (eredeti néven Landlord’s Game), amelyet a 20. század elején alkotta meg Elizabeth Magie egy új adózási forma modellezésére, hogy bebizonyítsa, milyen gazdasági problémákat okoz az egy-egy kézben felhalmozott nagymértékű ingatlanvagyon. A játékot némi módosítással az 1930-as években (miután egy játékgyár túlzottan bonyolultnak találta és elutasította) Charles Darrow kezdte el saját költségén gyártatni, immáron Monopoly néven. De a libajáték életút-jellegén keresztül vezethető le a Kígyók és létrák, illetve ennek változatai is, melyek általában 10*10 mezős táblákból állnak, melyeken az erények és a bűnök nyomán lehet felfelé, illetve lefelé haladni.

 

 

 

A 20. század során a táblajátékok különös változatai voltak a kifejezetten felnőtteknek szóló propagandajátékok, ahol pl. a tervgazdálkodás keretein belül kell boldogulni, vagy újrajátszani a világháborúk egyes részeit. Ez utóbbi játékkategória speciális csoportját képzi a WAREGAME, amely terepasztalokon játszott stratégiai hadijáték, amely köré ma egész szubkultúra alakult.

 

A modern társasjátékok egyre kifinomultabban építenek a közösségi élmény, a stratégia és a különböző készségek fejlesztésnek egyensúlyára, így pl. a LEGACY játékok, ahol minden parti hatással van a következőre, a dobozokban lezárt csomagok vannak, melyek kinyitása egy bizonyos szituáció meglététől függ, a szabályok és a játékosok pedig folyamatos fejlődésen mennek keresztül. A játékok immár nem csupán a versengés-élményre, a lehetséges nyerés-élményre építenek, újabban a kooperatív játék-változatok népszerűsége ugrott meg.Ezek között PANDEMIC az egyik legsikeresebb márkanév, ahol a játék során a Földet körülutazva állíthatók meg járványok, környezeti ártalmak stb.

 

Formabontó kategóriába tartoznak az ügyességi játékok tartoznak, köztük pl. a Jenga, vagy Villa Paletti, amely 2002-ben Németországban az év játéka díjat nyerte. A játék főhőse Paletti, aki a nagyapja által elkezdett építkezést szeretné befejezni, és úgy döntött, hogy a költségek csökkentése érdekében az alsóbb szintek oszlopait újrahasznosítja.  A játékosok saját színük oszlopait egy vékony kampóval emelik ki ügyelve, hogy az épület össze ne dőljön.

 

 

A magányos társasjátékok között a Friday (Friedman Friese kortárs játéktervező munkája) a legenépszerűbb, melynek alapötletét Daniel Defoe Robinson című könyve adta. Ebben az egyszemélyes kártyajátékban Péntek a főszereplő (a játékos alteregója), aki Robinsont segíti a túlélésben, miután egy lakatlan szigetre vetődött.

 

A társasjátékok hagyományos értelmezési kereteit tovább feszítik az igazi Hungarikumnak számító szabadulószobák, melyből 2011-ben Budapesten nyílt az első. A jellemzően ódon bérházak picéiben kialakított tematikus játékterekből 60 perc alatt kell a csapatoknak logikai feladványok megoldásán keresztül kijutni. Online változata is van már, az UNLOCK!, amely tulajdonképpen egy telefonos applikáció, egyfajta kooperatív társasjáték, amely 3 külön történettel rendelkező virtuális szabadulószobát tartalmaz.

 

És hogy milyen további izgalmas játékok vannak? Mik a legújabb és legnépszerűbb kortárs magyar játékok? Hogyan segít egy társasjáték kapcsolataink útvesztőiben? A Kiscelli Múzeum kiállítása április 29-ig számos választ kínál.

látogató, múzeumpedagógia, téma
2018-02-08 14:00