EN facebook

Inkluzív múzeum – Nemzetközi szakmai műhely Szentendrén – 2024. május 7-8.

FELHÍVÁS

Negyedik, egyben utolsó állomásához érkezik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) által 2024 tavaszán szervezett regionális szakmai műhelyek sorozata. A közösségi alapú múzeumi működés, a fenntarthatóság és a szolgáltatói szemlélet után a múzeumi inklúzió kerül a középpontban 2024. május 7-8-án a Ferenczy Múzeumi Centrumban.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes. Szeretettel várjuk az érdeklődő pedagógusokat, pszichológusokat, segítő szakembereket, a múzeumi és egyéb kulturális területen dolgozó kollégákat! Regisztráció szükséges.

 

Regisztrációs felület

 

A kulturális szakembereknek szóló programsorozat záró eseményén az inklúzió, azaz a közösség tagjainak sokszínűségére építő szemléletmód jegyében megvalósuló múzeumi kezdeményezéseket járjuk körül pedagógus és pszichológus szakember bevonásával. A kétnapos műhelyen előadások, izgalmas workshopok, problémafókuszú beszélgetés és kurátori tárlatvezetés is várja az érdeklődőket. Az esemény határon túli partnerei a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítói, akik a témához kapcsolódó jó gyakorlataikat és tapasztalataikat mutatják be.

 

A rendezvény keddi napján az FMC MűvészetMalom kiállítóhelyén öt előadás járja körül az inklúzió témáját az oktatási intézményben és a múzeumban dolgozó pedagógus, a pszichológus és a kortárs művészeti kurátor szempontjából. A délután folyamán két párhuzamos workshopon az önreprezentáció és a szelfikészítés művészeti nevelésben lehetséges felhasználását, valamint a múzeumi inklúziós kísérletek tapasztalatait ismerhetik meg a résztvevők. A programot kurátori tárlatvezetés zárja a múzeum nemrég megnyitott Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt című kiállításában.

 

A szerdai napon két bevezető előadás után problémafókuszú kiscsoportos műhelymunka segíti a különböző nézőpontok megismerését és összehangolását. A résztvevők a kortárs képzőművész, a múzeumi kurátor, a múzeumpedagógus, a csoportjával a múzeumba érkező pedagógus és a gyógypedagógus szerepébe helyezkedhetnek bele. Délután egy diákkurátorok által vezetett plakátkészítő workshopon vehetnek részt az érdeklődők, valamint megismerhetik a kiállítási tartalmakat a szélesebb közönség felé közvetítő gyógypedagógiai gyakorlatot, a könnyen érthető kommunikáció módszerét. A gazdag szakmai programot meseterápiás tárlatvezetés zárja a Játék a „Parnasszuson” című, Jávor Piroska művészetét bemutató kiállításban.

 

További információ és részletes program

 

A rendezvény a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált Petőfi Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Örökség – Tudás – Közösség című országjáró eseménysorozatához kapcsolódva.

 

Az esemény a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítóinak bevonásával segíti a Pest megyei régió kulturális szakemberei számára az országhatáron túli múzeumi irányzatok megismerését, a jó gyakorlatok átvételét, valamint lehetőséget nyújt a kollégákkal való kapcsolatépítésre is. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársainak részvételét az eseményen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert ERASMUS+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program biztosítja.

gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2024-03-04 18:30
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2024-04-02 18:30
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2024-03-07 07:00