EN facebook

Ingyenesen látogatható múzeumok augusztus 20-án, nemcsak Budapesten

INGYENES

2021-08-20 07:00

Érdemes tudni, hogy az állami ünnepnapokon egy sor állami múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállításokat ingyenesen nézhetjük meg. A 194/2000-es számú kormányrendelet 2011. évi módosítása alapján továbbra is díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján is.

 

A nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható múzeumok közül válogattunk néhányat:

 

Szépművészeti Múzeum
A megújult múzeum 2018-ban új koncepció alapján hozta létre állandó kiállításait, melyeket időszaki tárlatokkal is kiegészítenek. Az egyetemes és a magyar művészet történetét a 18. század végéig mutatják be, az 1800 utáni gyűjtemény darabjai pedig a Magyar Nemzeti Galériában láthatók. Nemzeti ünnepeken minden kiállítás díjtalanul látogatható állampolgárságra való tekintet nélkül.


Magyar Nemzeti Galéria
A Budai Várban, a Szent György téren lévő galéria is sok érdekességet tartogat a műkedvelők számára. Többek között itt láthatók Munkácsy Mihály csodálatos alkotásai, vagy a fent már említett 1800 utáni gyűjtemény, ami a Szépművészeti Múzeumból került át ide.


Magyar Nemzeti Múzeum
Augusztus 20-án szintén minden látogató előtt ingyenesen nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum kapui is, ahol Magyarország története mellett megtekinthetjük a Seuso-kiállítást, vagy akár a koronázási palástot is.


Sziklakórház Atombunker Múzeum
Egy igazán érdekes kiállítás, ahová nem egyszerű az ingyenes napokon bejutni, de megéri a próbálkozást. Augusztus 20-ra 1 órás ingyenes tárlatvezetéseket hirdetnek, melyek 10 és 17 óra között minden félórai kezdettel indulnak. A túrákra előzetes regisztráció szükséges, melyre a honlapjukon van lehetőség. A regisztrációs ablak megnyitásáról a Facebook-oldalukon adnak hírt.

Fontos tudnivaló: 6 év alatt tilos a belépés, de 12 év alatt sem ajánlják a kiállítás megtekintését.


Magyar Vasúttörténeti Park
Egy kitűnő családi program, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezni fognak. Azt érdemes tudni, hogy az interaktív programok általában a díjmentes napokon is térítéskötelesek. Több mint 100 vasúttörténeti érdekesség tekinthető itt meg egészen az 1870-es gőzmozdonyoktól napjaink járműveiig.


Magyar Természettudományi Múzeum
A nemzeti ünnepeken a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításai is díjtalanul látogathatók, de sajnos ebbe a körbe nem tartozik bele a gyerekek kedvence, a Dínókert. Ennek azonban nagyon kedvező a díja, gyerekeknek 300, felnőtteknek 400 Ft, ezért kár lenne kihagyni. Újdonságként pedig már szabadulószobát is ki lehet itt próbálni, aminek szintén külön belépője van.


Aquincumi Múzeum
A „magyar Pompeji” néven is emlegetett tárlat igazán különleges régészeti leleteket mutat be, ami a régi korok iránt érdeklődőket biztosan le fogja nyűgözni.


Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár
Maga a helyszín felkeresése is kitűnő családi program, hiszen a múzeum a Városliget egyik legszebb épületében, a Vajdahunyadvárban kapott otthont. Itt található Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye 9 állandó kiállítással. Remek családi program, a gyerekek nagy kedvence a páratlan trófeagyűjtemény, a toronyból pedig csodálatos panoráma nyílik a Városligetre.


Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Nem csupán ingyenes belépést biztosítanak 2019. augusztus 20-án, hanem még érdekes programmal is készülnek Fronton innen, fronton túl címmel, amelynek keretében az első világháború előtti és alatti életet mutatják be a Skanzenben. A rendezvény már 17-én elkezdődik, de ingyenesen csak 20-án látogatható.

 

Mezőkövesdi Matyó Múzeum
Gyönyörű viseletek, hímzések és szőttesek láthatók itt, amik egy közösség mindennapjaiba engednek bepillantást nyerni a születéstől az esküvőn át az elmúlásig. Egyaránt bemutatják a matyó élet ünnepeit és hétköznapjait is.

 

RepTár – Szolnok
Szolnok repüléstörténeti kiállítása nem mindennapi élmény, hiszen európai szinten is nagy jelentőséggel bír. Jó hír, hogy nemzeti ünnepeken ide is ingyenes a belépés.

 

Kohászati Múzeum – Miskolc

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeként szintén ingyenesen látogatható augusztus 20-án a Miskolc-Felsőhámor városrészben található kohászati gyűjtemény. Érdekessége, hogy működő modellekkel teszik még szemléletesebbé a vaskohászati technikákat és eljárásokat. Hozzá tartozik a Massa Múzeum is, ezt se hagyjuk ki!

 

Balatoni Múzeum – Keszthely

A Balaton története mellett a magyar tenger halait is megismerhetjük itt, ráadásul augusztus 20-án mindezt díjtalanul. 

 

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – Hatvan
A hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő gazdag tárlatnak, ami 3 szinten tekinthető meg.

 

 

Források:

retromuzsika.hu

retromuzsika.hu

blog.szallas.hu

látogató, programajánló
2020-08-20 07:00
gyarapodás, gyűjtemény, közlekedés, tárgy, technika, történelem
2021-07-22 20:00
beruházás, emlékezet, látogató, műhely, pályázat, történelem
2020-11-01 20:00