EN facebook

Ingyenes múzeumok 2022. augusztus 20-án országszerte

INGYENES

2022-08-19 19:00

Talán sokan nem is tudnak róla, hogy nemzeti ünnepeken több állami múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható a  194/2000-es számú kormányrendelet értelmében. 

 

Az idén augusztus 20-án ingyenesen látogatható múzeumok közül válogattunk néhányat:

 

Ady Emlékmúzeum

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 4-6.

Nyitvatartás: 10-17 óráig

 

Bélyegmúzeum
A Bélyegmúzeum Európa egyik legnagyobb bélyegtörténettel, filatéliával foglalkozó közgyűjteménye. Önálló múzeumként 1930 óta működik,

Cím: 1074 Budapest, Hársfa u. 47, 1074
Nyitva: 10-től-18 óráig

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Galéria az ország egyik legnagyobb múzeuma, a magyar képzőművészet legnagyobb gyűjteménye. Gyűjtőköre az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed ki.

Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Augusztus 20-án nyitva 10:00-16:00

Magyar Nemzeti Múzeum

Nyitvatartás: 10:00 – 18:00

 

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete Budapesten, a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található. Állandó és időszaki kiállításaink több szinten, mintegy 5000 négyzetméteren tekinthetők meg.

"A Természetbúvár terem augusztus 20-án nem üzemel!" – közölték a múzeum oldalán

 

Szépművészeti Múzeum

 

Budapest Galéria

 

Budapesti Történeti Múzeum/Vármúzeum

 

Goldberger Textilipari Gyűjtemény

 

Hercules Villa

 

Holokauszt Emlékközpont

 

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

 

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Óbudai Múzeum

 

Pénzmúzeum (időpontfoglalás szükséges)

 

Róth Miksa Emlékház és Múzeum

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

 

Vasarely Múzeum

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

 

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt található több, mint 2300 m²-es létesítmény, melyet a második világháború alatt és 1956-os forradalom idején is használtak.

2022. 08. 20-án a Sziklakórház Atombunker Múzeum díjmentes tárlatvezetéseket indít. Tárlatvezetések indulása: 10:00 – 18:00 között minden óra egészkor, maximális csoportlétszám 25 fő. Utolsó belépés: 17:00.

Cím: Budapest, I. Lovas út 4/c

 

Aquincumi Múzeum

Az Aquincumi Múzeum a mai Óbuda területén, a Római Birodalom korában létezett Aquincum település emlékeit mutatja be.

Budapest, Szentendrei út 135, 1031
Nyitvatartás: 10.00 – 16.00

 

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Budapest, Komor Marcell u. 1.

A múzeum kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, jelentős magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

 

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A budapesti Hadtörténeti Levéltárban a magyar hadtörténelmi emlékekkel együtt felgyűjtött muzeális tárgyakból jött létre a Hadtörténeti Múzeum 1918-ban. Az 1847-ben klasszicista stílusban épült Nándor laktanya nyugati szárnyát 1926-tól alakították át Hadimúzeum céljára.

Augusztus 20-án ismét látogatható a Kerepesi úti Hangár!

 

Elektrotechnikai Múzeum

 

Magyar Vasúttörténeti Park

 

Interaktív programok

✅ Kerti vasutazás

✅ Utazás kis dízelmozdonyon (A21-064)

✅ Utazás Csajka sínautóban

✅ Modell vasút vezetés

✅ Fordítókorongozás

✅ Kézi hajtányozás

🐴 Utazás Lóvasúton (16:00-ig)

Az eseménnyel kapcsolatos további információkért keresse a park Facebook oldalát

 

Herman Ottó Múzeum

3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

 

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumot 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg.

Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 16, 6800
Nyitva: 10:00-17:00

 

Néprajzi Múzeum

 

Programok
Tárlatvezetés a Megérkeztünk c. időszaki kiállításban
2022. augusztus 20. 17:30 – 18:30
Fedezzük fel a múzeum épületét MÉTA sétán keresztül!
2022. augusztus 20. 15:00 – 16:30
Fedezzük fel a múzeum épületét MÉTA sétán keresztül!
2022. augusztus 20. 11:00 – 12:30
Tárlatvezetés a Kerámiatérben
2022. augusztus 20. 10:30 – 11:30

 

Kassák Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye.

 

Határtalan gasztronómia - 2022. augusztus 20-21.

A tematikus év jegyében szervezzük az augusztus 20-i programot a Skanzenben. Határtalan gasztronómiai hagyományainkat készülünk bemutatni a két napos rendezvény folyamán. A meghívott közreműködők Magyarországról, illetve a határon túlról érkeznek hozzánk, a látogatók bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medencében élők gasztronómiai kultúrájába.

 

Szentendre, Sztaravodai út, 2000
Nyitva tartás: 9:00 – 17:00

 

Sóstói Múzeumfalu

A 2022-es esztendőben is várják a látogatókat az Új Kenyér Ünnepén a Sóstói Múzeumfaluban!
Augusztus 20-án, államalapító királyunk ünnepén, a hagyomány az új kenyeret és az aratási munkák befejezését is méltatta. A kenyér alapvető táplálék, s mint ilyen lett a termékenység, a bőség szimbóluma. Általános szokás volt az új házba vitt kenyér vagy éppen a lakodalomkor az új pár kenyér alatti bevezetése, hogy az ifjú pár kenyere soha ki ne fogyjon. Ezen szokásokhoz kötődve, szedtük csokorba a nap eseményeit úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat. A 10.00 órai kapunyitás után 10.30-kor beindul a matolcsi szárazmalom. 11.00 órától az Ákom-Bákom Bábszínház várja az érdeklődőket a faluközpontban. Az új kenyér ünnepén a kovászos kenyerek is megmérettetnek, ennek az eredményhirdetését 12.00 órakor tartjuk. 13.00 órakor egy valamikori aratóbál hangulatát varázsolja a színpadra a Szabolcs Táncegyüttes, azt követően pedig közös táncházba invitálunk mindenkit a színpad elé. 14.00 órakor hálaadó istentiszteletet és kenyéráldás veszi kezdetét, hagyományunkhoz híven igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Szentpéteri Levente solymászbemutatót tart 15.00 órai kezdettel. A Nagyhalászi Magtárban vendégül látjuk a Kincses Kamra csapatát, akik a hagyományos-kovászos kenyérsütés szerelmesei. Abban segítenek, hogy hogyan alkothatja mindenki a saját mindennapi kenyerét és megismerhetjük általuk, hogy valójában mi is a kenyér lelke.

A falusi vásárban kedvére válogathat mindenki a kézművesportékák között. Egész nap forog a kosaras körhinta a faluközpontban, a barabási iskolaudvaron népi játszóudvar várja a gyerekeket, de az íjászatban is próbára teheti mindenki tudását. A kenyér útját kísérhetik végig térképes feladat formájában a játékos kedvű látogatók. Aki ezt az utat sikeresen végig járja és ezt összegyűjtött pecsétekkel igazolja, a Nemzeti Agrárigazgatási Kamra jutalmát is megkaphatja. Lesz még kenyérkóstoló és finom töltött káposzta, hűsítő finomsággokkal várja vendégeit a kocsma. Ezen kívül kézműves foglalkozásokon és mézeskalácsdíszítésen tehetik próbára kézügyességüket látogatóink.

Ezen a napon a belépés ingyenes!

Augusztus 21-én kedvezményes belépővel látogathatnak el az érdeklődők a Sóstói Múzeumfaluba! 11.00 órától a nyíregyházi Burattinó Bábszínház előadása szórakoztatja a látogatókat. Egész nap kosaras körhinta és népi játszóudvar várja a gyermekeket, 11.00 és 13.00 között Hajdú Ágota közös nótázásra invitálja a kikapcsolódni vágyókat.

4431 Sóstófürdő, Tölgyes u. 1
Nyitva: 10 és 18 óra között

 

Új Budapest Galéria

Az Új Budapest Galéria kiemelkedő hazai és nemzetközi művészi teljesítmények, alkotói csoportok, 20. századi és kortárs alkotások bemutatására vállalkozik. A kortárs törekvések és a közelmúlt művészettörténeti hagyományainak arányos együttesét tematikus, kurátori koncepciók mentén szervezett kiállításokkal kívánja képviselni. A kurátori tárlatok többsége a galéria munkatársai és meghívott szakemberek együttműködésében valósul meg. A kiállítótermek legkorszerűbb európai múzeumokban is alkalmazott világítása valamint technikai felszereltsége biztonságot és nagyfokú rugalmasságot biztosít a művészek számára. A különleges tér új művek – esetenként a teret betöltő installációk – születését is inspirálhatja.

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Nyitva: 10:00-18:00

 

Déri Múzeum – Debrecen

Debrecen központjában, a Déri tér 1. szám alatt található a neobarokk stílusú, európai hírű Déri Múzeum, amely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján épült, és 1930-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum különleges tárgyi anyagának alapját az 1902-ben Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő kezdeményezésére és adományából megalakult Városi Múzeum anyaga képezte. Nagy jelentőségű volt, hogy 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros csodálatos gyűjteményét Debrecen városának ajándékozta. Bátyja példáját követve, 1938-ban Déri György a Kárpát-medence minden népének népművészeti alkotásaiból álló, páratlan gyűjteményét adományozta a múzeumnak. A későbbiek során neves néprajzkutatók, történészek, régészek gyarapították tovább kitartó gyűjtőmunkájukkal ezt a gazdag tárgyegyüttest.

Nyitva: 10-től 18 óráig
A jegykiadás utolsó időpontja: 17.00
A kiállítóterek zárása: 17.30-tól

 

Iparművészeti Múzeum

 

 

Modern Magyar Képtár

(Pécs, Papnövelde u. 5.)

 

Zsolnay Múzeum
(Pécs, Káptalan u. 2.)

 

Vasarely Múzeum
(Pécs, Káptalan u. 3.)

 

Csontváry Múzeum
(Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

 

Mecseki Bányászati Múzeum
(Pécs, Káptalan u. 3.)

 

Terror Háza

1062 Budapest, Andrássy út 60.

Nyitva tartás 10–18 óráig

Pénztárzárás 17:30-kor

 

Munkácsy Mihály Múzeum – Békéscsaba

“Tájékoztatjuk a tisztelt látogatókat, hogy múzeumunk 2022. augusztus 20-án, szombaton 10–18 óráig nyitva tart.
Nemzeti ünnepünkön az állandó és az időszaki kiállításaink a Terrakotta hadsereg. Az első császár üzenete című tárlat kivételével ingyenesen látogathatóak.”

 

Kovács Margit Kerámiamúzeum - Szentendre
2000 Szentendre, Fő tér 2.

Nyitvatartás: 10–18 óráig
A pénztár 17:30-ig tart nyitva.

 

Kiscelli Múzeum

 

Műcsarnok

Nyitás: 10:00-kor

 

Mezőkövesdi Matyó Múzeum

 

RepTár – Szolnok

 

Kohászati Múzeum – Miskolc

 

Balatoni Múzeum – Keszthely

 

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – Hatvan

 



 


 

 

 

 

Források:

retromuzsika.hu

funzine.hu

blog.szallas.hu

látogató, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló, téma, természet
2022-08-19 13:00
látogató, programajánló
2020-08-20 07:00