EN facebook

Immár látogatható a BTM Vármúzeum megújult állandó kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2021-08-20 20:00

Megnyílt a Budavári Palota újkori történetét bemutató megújult állandó kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Ráadásul az államalapítás ünnepének hétvégéjén, 2021. augusztus 20-tól 22-ig a BTM Vármúzeum kiállításai ingyenesen megtekinthetőek.

 

A Budavári Palota az ország történetének egyik emblematikus épülete, amelynek teljes, a középkortól az 1960-as évekig ívelő története megismerhető a BTM Vármúzeum palotakiállításán.


A déli összekötő szárny helyreállítása miatt átmenetileg zárva tartó, a Budavári Palota újkori történetét bemutató, új tárgyakkal és a hozzájuk fűződő történetekkel megújult tárlat immár látogatható.


A tárlat a múzeum főlépcsőházának szintjein egy függőleges időtengely mentén szerveződik. A BTM Vármúzeum pinceszintjén található a középkori királyi palota történetét, feltárt töredékeit és helyreállított tereit bemutató rész. A most újra nyíló, újkori történettel foglalkozó kiállításrész a földszinten indul, s 1686-tól - Buda töröktől való visszafoglalásától - az 1860-as évekig kíséri nyomon az épület kiépítését.


Az I. emeleten a 19-20. század fordulóján, a historizmus idején jelentősen kibővített palota ismerhető meg napjainkig.


A palota egykori terei, dekorációjának és berendezésének megőrzött emlékei, látképek, fényképek, szobrok, építészeti tervek és rekonstrukciós részletek idézik fel az épület változatos történetét, 3D-s animáció mutatja be a palota építési fázisait, emellett érintőképernyők és digitális képkeretek várják a látogatókat.

 

,

állományvédelem, iparművészet, képzőművészet, kortárs, Kutatók Éjszakája, látogató
2021-08-20 11:00