EN facebook

„Így is összetartozunk!” - kezdetét vette a 2020-as Közösségek Hete

KÖZÖSSÉG

A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot idén virtuális formában rendezzük meg 2020. május 11-17-e között. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével megszületett, évről-évre egyre népszerűbb programsorozat az „Így is összetartozunk” mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha.

 

A Közösségek Hete rendezvénysorozatot minden évben kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és közösségek számára hirdetjük meg, olyan programokkal lehet rá jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

 

A programsorozat megvalósításával kapcsolatos eredeti elképzeléseket ugyan felülírta a koronavírus-járvány, de a szervezők – átérezve, hogy mekkora erőt jelent most, ha a karanténban élő emberekhez eljuttathatják a Közösségek Hete üzenetét – rövid idő alatt újragondolták a koncepciót és a rendezvényt az online térbe költöztették.

 

A Közösségek Hete felvezető eseményeként – s hogy lélekben együtt tudjunk készülődni a közösségek ünnepére – arra hívtunk mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen májuskosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. Ilyen módon szerettük volna kifejezni, hogy hiányzunk egymásnak, hogy kitartunk, hiszen így is összetartozunk. A felhívás nyomán nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. A szívet melengető alkotások, illetve a Közösségek Hete virtuális kapunyitására, a május 11-re elkészülő online kiállítás az Állíts Te is májusfát Facebook csoportban tekinthetők meg.

 

 

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció. A programkínálat sokszínűségéből ítélve a szervezők ötösre vizsgáztak kreativitásból és rugalmasságból, s a mostani, online térben való szárnypróbálgatások gyakorlattá válhatnak a jövőben.


Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. A „Karantén kultúra” programtípus keretében az Algyői, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális séta keretében vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket: skicc részlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét. Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum facebook oldalán, kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

 

A „Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely” keretében a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat szeretné közös alkotásra ösztönözni: olyan tündérkert készítésre biztatják az aprónépet és szüleiket, mely akár a balkonon is elfér.


A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a népszerű karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az Emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval kedveskednek, amely során otthon is megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékek elkészítését mutatják meg.

 

Az „Egyhetes sportkihívás” tematika mozgatta meg a Tatabányai Múzeum fantáziáját: „BányaBarangoló” programjuk igazi kihívás valamennyi vállalkozó felnőtt vagy gyermek számára, ha végigfutják a bányautak valamelyikét. Megosztott szelfiket várnak a teljesített feladatról. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek, hiszen tudják, hogy: „Van időnk szeretni”. A BEMKK Petőfi Művelődési Központ az „Ökotippek” programtematika keretében otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

 

Bízunk benne, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy számítógépen keresztül csatlakozzanak az online programokhoz, s így, ha fizikailag ugyan külön, de mégis, lélekben együtt ünnepelhetünk a Közösségek Hetén.

 

A Közösségek Hete programjairól a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

 

Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is.

 

Egy további cikk a májusfa állításról.

 

 

Borítókép: Tázlári Művelődési Ház májusfája

felhívás, Közösségek Hete
2020-05-09 11:00
felhívás, fénykép, helytörténet, Közösségek Hete, örökségvédelem, programajánló, tárgy
2020-05-07 15:00
felhívás, Közösségek Hete, örökségvédelem, programajánló, virtuális
2020-05-12 13:00