EN facebook

Állíts májusi szeretetfát!

2020-05-09 11:00

Állíts májusi szeretetfát! – Hívnak bennünket a Közösségek Hete szervezői. Az ő felhívásukat és kapcsolódó gondolataikat tesszük most közzé oldalunkon.

 

Március 14-e óta mindannyian böjtölünk. Hiányoznak a nagyszülők, az iskolatársak, kollégák, barátok, a szabadságunk, a biztonságunk, az egész eddigi megszokott életünk. Egy csapásra minden megváltozott, s ma még fokozottabban érezzük, hogy mekkora kincs, ha valahová tartozhatunk, ahol otthon érezhetjük magunkat, legyen az család, vagy más közösség.”

 

Közösségek Hete országos rendezvénysorozat hagyományosan május elején kerül megrendezésre, s évről-évre a közösségekben rejlő értékekre hívja fel a figyelmet. Ebben az évben különösen fontos, hogy minél több helyre eljusson pozitív üzenete. Az idei ugyan kicsit más lesz, mint az eddigiek: az online tér adta lehetőségekkel élve külön-külön, de mégis együtt ünnepelhetjük idén, május 11-17 között ezt a különleges Közösségek Hetét!

 

Az eseménysorozatra hangolódva – mintegy a programsorozat felvezetéseként – arra hívjuk a közösségeket, kulturális intézményeket, civil szervezeteket, a települések lakóit, a családokat, hogy a májusfa állítás régi szép hagyományát felelevenítve ki-ki a saját otthonában állítson májusfát. Májusfa természetesen bármilyen növény (szoba-, vagy balkonnövény, vágott virág, májuskosár) lehet, amely feldíszítve, szeretetüzenetekkel ellátva kifejezi az egymás iránt érzett szeretetünket, a törődést, hálát, az egymásra való odafigyelést.

 

S miközben díszítjük a fácskát vagy növénykét, teljen meg szívünk szeretettel, bizakodással, hálával, s erős vággyal, hogy ezután másképp, jobban akarjuk majd csinálni… Mutassuk meg, hogy a rengeteg áldozat nem volt hiábavaló. Tanuljunk meg vágyni arra, ami már most is a miénk, a szeretteinkre, a velük töltött időre, az egészségre.

 

E mostani egymásra utalt, kiszolgáltatott, mindannyiunk számára embert próbáló helyzetben különösen is fontos, hogy hitet tegyünk ezen értékek mellett. A májusfa állítással kifejezhetjük összetartozásunkat, s biztathatjuk egymást, hogy egymást segítve, támogatva kitartunk, s közös erővel túl tudunk jutni ezen a nehéz helyzeten.

 

A májusfa, másnéven májfa, hajnalfa, ugyanakkor az újjászületés, a természet újjáéledését is szimbolizálja. A májusfa állítással idén különösen is kifejezhetjük vágyunkat az újrakezdésre, megújulásra.

 

Mindannyian érezzük, hogy jobb sorsra érdemes világunkkal bizony rossz gazdaként bánunk. Nem becsüljük meg, elherdáljuk kincseit, s bizony nem csodálkozhatunk azon, ha egy beteg világban mi sem tudunk egészségesek maradni.

 

Itt az idő, hogy elgondolkodjunk, s most van időnk! Van időnk megállni, átértékelni a dolgokat, újratervezni, hiszen a kényszerű megállás egyben esélyt is kínál mindannyiunk számára. Éljünk vele!

 

Mutassuk meg, hogy képesek vagyunk a megújulásra!

 

 Írjuk meg minél többen üzeneteinket, kívánságainkat, vagy helyezzük el a hála és köszönet szalagjait a májusfán. Mindenkit arra biztatunk, hogy készítsen alkotásáról fotót, vagy rövid videót, töltse fel a az esemény facebook oldalára és írjon egy rövid történetet hozzá, hogy kinek, vagy mely közösségnek ajánlja!

 

A rendhagyó májusfa állításának és feltöltésének határideje: május 11. Szeretnénk, ha az idei Közösségek Hete nyilvános, ünnepélyes megnyitója a májusfa-ajánlásokból és fotókból összeállt online kiállítás lenne!

 

Keljenek életre az üzenetek, váljanak valóra az álmok, de a legfontosabb, hogy ne felejtsünk el újra és újra szeretni!

felhívás, Közösségek Hete, programajánló, virtuális
2020-04-20 15:00