EN facebook

Igényfelmérés egy képzéshez! A Cooltour, a millenniumi korosztály és a kulturális örökség kapcsolatáról szóló együttműködés keretében

FELHÍVÁS

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) egy olyan 3 napos tréning előkészítésén dolgozik, amely a kulturális és természeti örökségi helyszínekkel foglalkozó szakembereket segíti abban, hogy megszólítsák és bevonják az. ú.n. millenniumi korosztályba tartozó (más néven Y generációs, 1980 és 2000 között született) közönséget.

 

A képzés fejlesztésénél négy alapvető kérdésre összpontosítunk:

 

Milyen szükségletei, elvárásai lehetnek a milleniumi generációnak az örökséggel kapcsolatban, és mi motiválhatja őket arra, hogy foglalkozzanak vele?

 

Milyen, az elköteleződés különböző szintjeit képviselő, örökséggel kapcsolatos tevékenységekbe vonható be ez a korosztály, mire vannak jó példák?

 

Milyen információk hiányoznak erről a generációról, amelyek segíthetnék az örökségi szakembereket a bevonásukkal kapcsolatos stratégiák kidolgozásában?

 

Milyen kompetenciák (tudás, készségek, attitűdök) hiányoznak az örökségi szakembereknél ahhoz, hogy megfelelően kommunikáljanak és együttműködjenek a millenniumikkal?

 

 

A fenti kérdésekre első körben forráskutató és -elemző módszerekkel gyűjtöttünk válaszokat. Többtucatnyi, szakterületeken átívelő (pedagógia, szociálpszichológia, örökségvédelem, muzeológia, stb.) kutatási jelentés, cikk, szakmai ajánlás jegyzetelése és összefoglalása után kaptunk egy elsődleges képet arról, hogy a világ különböző pontjain mik a tapasztalatok és gondolatok ezzel a generációval kapcsolatban. Kialakult egy listánk is olyan ismeretekről és készségekről, amelyek leghangsúlyosabban jelentek meg a millenniumiakkal való együttműködéseknél.

 

Következő lépésként kérdőívet készítettünk, amellyel a közönséggel foglalkozó különféle szakemberek (helyszínek kezelői, frontszemélyzet, örökségi/környezeti nevelők, kommunikációs szakemberek, kurátorok stb.) tapasztalataira, véleményét szeretnénk felmérni. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gyakorlatban mely tudások és készségek élveznek prioritást. Vannak-e országonként, örökségtípusonként vagy egyéb kategóriák mentén kialakult eltérések? Le szeretnénk ellenőrizni azt is, hogy vannak-e olyan kompetenciák, amelyek nem kerültek elő az általunk feldolgozott forrásokban, viszont szükséges lenne a fejlesztésük? A kérdőíves felmérést nemzetközi szakmai partnereinkkel közösen különböző európai országok bevonásával végezzük.

 

A kérdőív itt érhető el, kitöltése névtelen és 5-10 percet vesz igénybe: 

 

2022. december 4-ig várjuk a válaszokat, és ezek alapján pontosítjuk majd, mely témákra helyezzünk hangsúlyt a tervezett tréningünk során.

 

A tréning a Cooltour című nemzetközi együttműködés keretében valósul meg. A Cooltour projektről bővebb információ a cooltour.app linken található.

 

 

 

Borítókép forrása: cyprus-mail.com

 

felhívás, képzés, műhely, örökségvédelem, természet
2022-05-10 14:00
felhívás, képzés, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem
2021-01-13 16:00
állományvédelem, beruházás, díj, örökségvédelem, természet
2021-05-30 07:00