EN facebook

Időutazás egy érzelmi-szellemi hullámvasúton a Csornai Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2020-03-14 21:30

A Történelem Peremén – A Rábaköz Szívében címmel 2019. augusztus 20-án nyílt új állandó helytörténeti kiállítás a Csornai Múzeumban. Az állandó kiállítás újragondolása nem csupán időszerű szakmai feladattá vált- a 2015/16. évi Év Múzeuma pályázat kritikája is kiemelten jelezte ennek szükségességét- , de 2016-tól kezdődően úgy tűnt, valódi lehetőség is nyílik rá, a befogadó hely, a premontrei apátság megújulásával párhuzamban. A Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpont kiépülésével egyidőben az egész épület megújult, és ennek részeként megfelelő hátteret nyert a helytörténeti kiállítás megújítása is.


Előzmények

 

A múzeumnak a mostani átalakítás előtti utolsó állandó kiállítása „Csornai vásárok és mesterségek – a városi és népi kultúra évszázadai a Rábaközben” címmel 1990-ben épült meg, V. Szalontay Judit forgatókönyve és Bánkuti Albin művészeti tervei alapján. Ez a kiállítás alapjaiban szakított a korábbi koncepciókkal. Erre kiváló lehetőséget teremtett, hogy az intézmény a visszaköltöző Premontrei Rendtől megkapta a teljes felújított északi épületszárnyat.

 

A korábbi néprajzi kiállítás, amely addig megosztva kapott helyet a földszinti termekben, egységes rendezőelv mentén épült újjá az emeleti 3 teremben. Ez az emeleti néprajzi része máig sikeres, mind a nagyközönség, mind a szakma elismerően nyilatkozik róla, úgy véljük, hogy időtálló, és csupán technikai megújításra lenne benne szükség (tablók, feliratok modernizálása), illetve a gyűjteménygyarapodással járó kisebb kiegészítések indokoltak benne.

 

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások az állandó néprajzi kiállításon, 2019

 

A megújult helytörténeti kiállítás tagolása, felépítési váza

 

Úgy gondoltuk, a megújulás lehetősége nem merülhet ki a technikai frissítésekkel, illetve modern IT eszközök kihelyezésével. Klasszikus helytörténeti kiállítást kívántunk megalkotni, amely a város területének első emberi nyomaitól kezdve a város létrejöttéig mutatja be az elmúlt 10.000 évet. A tárlat hangsúlyos elemei, főbb csomópontjai:

 

1. A város területének első betelepülőinek hagyatéka – a régészeti emlékek a honfoglalásig bezáróan.
2. A premontrei megtelepedés. (XII. század)
3. Az 1849. június 13-i csornai csata, a várostörténet legkiemelkedőbb (dicsőséges) eseménye.
4. 1914-18: A Rábaközi honvédek az I. világháborúban.
5. 1919. június 7. Csorna gyásznapja: Szamuely-féle akasztások a rendház előtt.
6. 1920. június 4. Trianon és 1921. a „Rongyos Gárda” szerepe.
7. A II. világháború. A rábaközi honvédsors; a holokauszt helyi vonatkozásai; Martincsevics Lajoska, csornai gyermekmártír sorsa.
8. Polgári világ (enteriőr) – várossá avatás (1971. ápr. 25.)

 

Az új helytörténeti kiállítás „A Történelem Peremén – A Rábaköz Szívében” megnyitó ünnepsége, 2019. augusztus 20. A kiállítást dr. Bónáné dr. Németh Katalin Csorna Város polgármestere nyitotta meg. Mögötte a múzeum igazgatója, Szalayné Galambosi Tímea.

 

Érdekesség továbbá, hogy az állandó kiállítás folyamatosan megújuló változó elemét jelenti az előtérben elhelyezett „Fogadótárlat”. Az előtérben forgórendszerrel időszaki Fogadótárlat várja a látogatókat. A nagyméretű vitrinben az Állandó kiállításban nem szereplő, vagy nagyobb hangsúlyt nem kapó gyűjteményi elemek mutatkoznak be, egyfajta felvezető múzeumi hangulatot teremtve.


Jelenleg a Fogadótárlatunkban Hertay Mária képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg. A szakrális tartalmú tűzzománc és rézkarc alkotásokból álló kis tárlat összetartó szála a keresztény hit egyik alapja, a szabad választás lehetősége, amely többrétűen is megjelenik mind a kiválasztott alkotásokban, mind a komplex üzenetben. A múzeumba betérő számára itt, a fogadó térben szabad a választás, hogy továbbhaladva jegyet vált, és felfedezi magának a múzeumot, vagy inkább visszafordul.

 

Múzeumpedagógiai foglalkozás pillanatképe az új helytörténeti kiállítás 1. terméből


Célközönség, üzenet


Alapvető szándékunk volt, hogy a kiállítás önállóan is áttekinthető legyen mindenki számára. Kiállításunk egyaránt épít a tudományra és az érzelmekre, így a befogadó közönség mindenképpen elégedetten távozhat, úgy érezve, a kiállítás kifejezetten neki épült.

 

A kiállításon a feliratok minimalizált formában jelennek meg – ugyanakkor több nyelven. Háttér információkat vitrinháttér- és tablószövegek, a termekben elhelyezett, összegyűjthető és hazavihető leporellók, illetve telefonra letölthető applikáció (Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpont. Google Play áruházból vagy Apple Store-ból ingyenesen letölthető alkalmazás. Szoftverfejlesztés: Pazirik Kft. Múzeumi kiállítás rész szöveg: Aszt Ágnes) segítségével három nyelvű visualguide vezetés szolgáltat.

 

A látogató bár az állandó kiállítás megjelenítési keretein belül, de nem frontális elbeszélő kiállítást kap, folyamatosan gondolkodásra „kényszerített”, a tárlat élménytárlatként került megrendezésre, tudatosan hatva az emóciókra. A fekete-fehér, jó-rossz állásfoglalás helyett a látogatónak magának kell megítélnie az egyes korszakok döntéseit, felismerve azt, hogy semmi sem egyértelmű, és elgondolkodni az egykori döntések hátterein. A befogadói élményt a látogató nyitottsága határozza meg. Ahogy a termeken végighalad nem csupán egy tárgyiasított történelemkönyvet kap, hanem érzelmi hullámvasúton ülve átélheti saját közösségének mikrotörténelmét, ismerős emberi sorsokon keresztül. Nem csupán szemlélője mindennek, de interakciós részeken keresztül időnként szinte úgy érezheti, ő maga is része a kiállításnak.

 

A kiállítás üzenete összetett: miután megismertük Csornát, átéreztük sorsát, közösséget vállalva vele szerethetővé vált, egy olyan hellyé, ahova érdemes elindulni, ahova jó megérkezni.

 

 

Impresszum

 

Forgatókönyv: Aszt Ágnes (régész-muzeológus, Csornai Múzeum)
Látványterv: Koltai György (Novastore Kft., Budapest)
Grafikai munkák: Hasenauer Rajmund (Pazirik Kft., Pécs)
Kiállításelőkészítés, a kiállítás felépítése: A Csornai Múzeum munkatársai (Szalayné Galambosi Tímea; Aszt Ágnes, Balázs Tibor; Horváthné Kovács Katalin; Németh Győzőné; Tarcsainé Kovács Krisztina; Udvardi Erna Kinga)
A kiállítás megvalósításában együttműködő szakmai intézmények: Hadtörténeti Múzeum, Budapest; Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest; Rábaközi Múzeum, Kapuvár; Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr; Soproni Múzeum, Sopron; Tájház, Szil
A kiállítás támogatói: A Csornai Múzeum múzeumbarátai; Csorna Város Önkormányzata; Gazsó László (Armadia Antik Kft., Budapest); Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata, Csorna; Vilmos Park Kft., Csorna

 

Csornai Múzeum
9300, Csorna, Szent István tér 34.
Telefon: 96/261-527
E-mail:muzeum.csornai@gmail.com

www.facebook.com/csornai.muzeum

 

 

Nyitvatartás: Keddtől szombatig 9.30-15.30

Vezetés: Előzetes bejelentkezés esetén biztosított, ára: 200,- Ft/fő.

Múzeumpedagógia: Előzetes bejelentkezés esetén interaktív, nyitott tárlós vezetés, illetve többféle, a helytörténeti-, illetve néprajzi gyűjteményre épített interaktív foglalkozás óvodás, általános- és középiskolás csoportoknak, speciális nevelési igényű csoportoknak, megváltozott képességű csoportoknak, szépkorúaknak, civil köröknek, kluboknak. A múzeumpedagógiai foglalkozások kedvezményes belépőjeggyel vehetők igénybe.

 

 

Borítókép:

A 2019-ben megnyitott helytörténeti kiállítás 1. terme (részlet)

felhívás, konferencia
2019-08-15 07:00