EN facebook

HÚSVÉTVÁRÓ

2018-03-25 16:30

A Laczkó Dezső Múzeum 2018. március 29-én, nagycsütörtökön 10 órára várja a kézműveskedni, alkotni vágyókat a múzeumkertbe. A program keretében a részvevők megismerkedhetnek a Húsvéti népszokásokkal és különleges a szokásokhoz köthető tárgyakkal, kipróbálhatják, a hagyományőrző tojásdíszítő technikát az irokázást. Megkóstolhatják az ünnep különleges ételét a böjti tengeri kásás káposztát. Elkészíthetik a húsvéti eledelek közül a reszelt tormát.

A Húsvéti ünnepkör néphagyományai Hajdu Péter Sáti közreműködésével meg is elevenednek a múzeumkertben.

 

A Húsvéti Ünnepkör a keresztény világ főünnepe és az egyik leggazdagabb néphagyományokkal rendelkező ünnep hazánkban. A múzeum célja, hogy élővé tegye és megismertesse ezeket a hagyományokat, játékos módszerekkel átörökítse az évszázadok óta ismert és gyakorolt tudást. A jó hangulatú kreatív délelőtt megteremti a családok és résztvevők számára az ünnepre való közös ráhangolódás és az élményszerzés lehetőségét.

 

A hagyományok megismerésében Király András múzeumpedagógus lesz a gyerekek és felnőttek segítségére, aki bemutatja a múzeum néprajzi gyűjteményének különleges darabjait, otthon is játszható népi eredetű játékokat is tanít a délelőtt folyamán. A program kezdeteként felelevenítik a Veszprém megyei falvakban napjainkra kiveszőben lévő népszokást: a racsnival történő tojásgyűjtés hagyományát. A program idején a Bakonyi Ház népi játékudvara is megelevenedik.

A kézműves foglalkozás keretében a gyerekek megtanulják az irókázás tojásdíszítő technika alapjait. Elsajátítják a hagyományos házi reszelt torma elkészítését, melyet egyedi dunsztosüvegben vihetnek haza.

A locsolkodás a leglátványosabb és talán a legismertebb népszokás, mely a foglalkozáson részvevő lányok, asszony szépségét hivatott megőrizni. A népszokások hiteles bemutatásában és tanításában Hajdu Péter Sáti lesz a résztvevők segítségére.

 

Program:

 

10.00-13.00

Húsvéti népszokások, műtárgytotó

Népi játékudvar

Húsvéti üvegcse díszítés

Írókázás – Hozz kifújt tojást, díszítsd ki nálunk!

Terítéken a torma – reszeld magad

 

10.00

„Legyenek jók, adjanak két tojást, ha keveslik, adjanak négyet.”

- tojásadomány gyűjtés racsnival

Hajdu Péter és néptánccsoportja

 

12.00

Böjti tengeri kásás káposzta kóstolás

12.30

Locsolkodás

Hajdu Péter és néptánccsoportja

 

A rendezvény egységes belépővel látogatható: 800Ft/fő.

Előzetes bejelentkezés ajánlott a benkogabriella@ldm.hu címen.

Vigyen magával kifújt tojást, díszítse ki náluk!

 

Időjárás függvényében a program a Bakonyi Ház udvaránál szabadtéren, rossz idő esetén a Laczkó Dezső Múzeum épületében kerül megrendezésre.

A programváltozás jogát fenntartják!

kiállítás, programajánló
2018-03-22 16:00
kiadvány, régészet, történelem
2018-03-14 15:00