EN facebook

Horvátországban lesz látogatható a magyar Fiume-kiállítás

KIÁLLÍTÁS

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a fiumei Muzej Grada Rijeke közös szervezésében Fiumében nagyszabású kiállítás keretében mutatják be az Adria-parti város magyar korszakának történetét. A kiállítás fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll. A kiállítást újabb tudományos kiadványok megjelentetése kíséri horvát, angol, olasz és magyar nyelven.

 

A fiumei kikötő és az egykori fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről tavaly a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A kiállítást most a Fiumei Városi Múzeum (Muzej Grada Rijeke) gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészítették ki. Több mint 200 műtárgy, közel 900 négyzetméteren mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között. A kiállításnak a Muzej Grada Rijeke ad otthont.


A kiállított tárgyak között olyan páratlan darabok is láthatóak lesznek, mint az 1896-os millenniumi ünnepségekre Fiuméből küldött eredeti hajómodellek. Hasonló korú az az Adria lobogó, ami egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzhajóin lengett, és mindössze két darab maradt fenn. Az egyik a híres greenwich-i Maritime Museumban, a világ egyik legnagyobb tengerészeti gyűjteményében, a másik pedig a budapesti Közlekedési Múzeumban, ahol a páratlan műtárgyat a tavalyi évben restaurálták is.

 

Az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. lobogója

 

A kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros. Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

 

Kiegészítve és támogatva a kiállítást, 2022. június 30. és július 14. között a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa közreműködésével magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveznek “Hungarikumok Fiumében” címmel, ahol a gasztronómián és a zenén keresztül megidézik a 20. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhet Magyarországhoz, és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.


A kiállítást 2022. július 12-én nyitják meg a Muzej Grada Rijeke kiállítótermében, és szeptember 13-ig lesz látogatható, így a városban nyaraló magyar turisták is megtekinthetik a horvát és magyar kurátorok által elkészített tárlatot. A megnyitó alkalmából a Rijekai Városi Múzeum és az egykori Kormányzói Palota kertjében hungarikumbemutató lesz az Agrárminisztérium támogatásával. Július 12. és 14. között pedig a magyar épületek egyik szimbólumának számító Hotel Continentalban magyar gasztronapokat tartanak. A programsorozat alatt a hangsúly a kiváló minőségű, egyedi magyar ételek, italok és alapanyagok bemutatásán van, amelyek a hungarikum védjegyet is viselik.


A kiállítás megnyitását megelőzte a fiumei kereskedelmi tengerészet 1868–1920 közötti történetét bemutató kötet bemutatása június 30-án a Hotel Continentalban. Dr. Pelles Márton és Dr. Zsigmond Gábor magyarul és angolul már megjelent könyve ezúttal horvát és olasz nyelven jelent meg. A könyv horvát szakmai lektora a várostörténeti munkáiról, könyveiről és kiállításairól is jól ismert Ervin Dubrović, a városi múzeum igazgatója. A kiállításról a megnyitó után külön angol–horvát–magyar nyelvű katalógust is készítenek. A tárlat szintén angol–horvát–magyar nyelven készült.

 

 

A Fiumei Városi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tisztelettel meghívja Önt

 

A modern Fiume születése 1868 - 1918

 

című új időszaki kiállításának megnyitójára, Horvátországba, Rijekába.

 

Időpont: 2022. július 12., kedd, 19:00 óra.


Helyszín: Fiumei Városi Múzeum, Trg Riccarda Zanelle 1/1

 

 

Fiume látképét ábrázoló olajfestmény (1912)

emlékezet, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem, történelem
2021-05-24 10:00
emlékezet, kiadvány, könyvbemutató, látogató, programajánló, technika, téma
2021-12-13 07:00