EN facebook

Sanghay – Shanghai Filmklub

PROGRAMAJÁNLÓ

2017-10-13 08:00

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 21. – 2018. április 8. között látható „Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között” című kiállításhoz kapcsolódva, a Nyitott Műhely és a Hopp Múzeum közös szervezésében októbertől havi rendszerességgel jelentkezik a  Sanghay – Shanghai Filmklub a Nyitott Műhelyben.

 

A filmművészet remekei közül válogatott alkotások után neves filmesztéták előadásait hallgathatják meg az érdeklődők, egyes filmek előtt a Metropolitan Egyetem végzős hallgatóinak Sanghajban forgatott kisfilmjeit láthatjuk.

Sanghaj sok filmest megérintett. Volt, aki álmait és vízióit vetítette a titokzatos, világok határán fekvő kikötővárosba. Volt, aki krimi, volt, aki kemény háborús történet, volt, aki kémfilm, volt, aki erotikus szerelemi románc helyszínévé tette a sokszínű és kiismerhetetlen metropoliszt. Orson Wellestől Ang Lee-ig, Steven Spielbergtől Josef von Sternbergig filmek tucatjai készültek, melyben az egyik főszereplő maga a város – amelynek utcái és épületei sokszor egy hollywoodi vagy európai stúdióban épültek fel. A filmsorozat az egyszerre képzeletbeli és valós Sanghaj filmes képének megrajzolását tűzte ki célul – természetesen a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül.



A sorozat első filmje:


ORSON WELLES: A SANGHAJI ASSZONY


Meghívott előadó: Báron György filmkritikus


A film előtt a Metropolitan Egyetem hallgatójának, Chilton Flórának a „The Spirit of Taichi” című rövidfilmje is látható.

Sorozatszerkesztő: Muszatics Péter, író, filmkritikus, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Belépődíj: 900 Ft

A sanghaji asszony (The Lady from Sanghai) – feliratos, amerikai filmdráma, 87 perc, 1948, rendező: Orson Welles, író: Sherwood King, forgatókönyvíró: Orson Welles, zeneszerző: Heinz Roemheld, operatőr: Charles Lawton Jr., vágó: Viola Lawrence, szereplők: Elsa „Rosalie” Bannister – Rita Hayworth, Michael O’Hara – Orson Welles, Arthur Bannister – Everett Sloane, George Grisby – Glenn Anders, Sidney Broome – Ted de Corsia


Orson Welles egy gyanútlan férfit játszik, akit egy mozgássérült sztárügyvéd felfogad a jachtjára, hogy eleget tegyen gyönyörű felesége (Rita Hayworth) kívánságának. Nem is sejti, mekkora veszélybe sodorja önmagát azzal, hogy elfogadja a munkát. De ha tudná is, akkor sem menekülhetne, hiszen már régen a fiatal és varázslatos asszony hálójában vergődik.
„Ha a tükröt színpadi segédeszköznek és a film szerves részének is tekintjük, akkor A sanghaji asszony a vidámparki Tükrök Házában játszódó befejező jelenetének a filmtörténetben ontologikus jelentősége van. A görbe tükrök mindenféle szögből bemutatott skizofrén-paranoid világa a legmegfelelőbb hely annak a vitathatatlan végkövetkeztetésnek a levonására, ami elől – akár a labirintusban a tükrök elől – senki sem tud elmenekülni: Everybody is somebody’s fool.” (Jure Mikuz: A tükör és a film)


A sorozat következő darabjai (a változtatás jogát fenntartva):

november 24. – Steven Spielberg: A Nap birodalma
Előadó: Kolozsi László

december 15. – Man Kit Poon: Leszámolás Sanghajban

január 19. – Ang Lee: Ellenséges vágyak

február 23. – Josef von Sternberg: Sanghaj expressz

március 16. – Wu Yonggang: Az istennő

április 20. – Hou Hsiao-hsien: Sanghaj virágai

 

múzeum, művészet, programajánló
2017-09-28 16:41
kiállítás, múzeum, művészet, programajánló
2017-09-10 18:55
fénykép, kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló
2017-09-28 12:45