EN facebook

Honfoglaláskori temetőt találhattak a régészek a Tisza-tónál

LELET

2024-03-08 15:30

Honfoglaláskori temetőt találhattak a MNM Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársai a Tisza-tó térségében végzett mikroregionális kutatóprojekt keretében. Március első hétvégéjén, a MNM NRI Közösségi Régészeti Osztályának önkénteseivel vette kezdetét a többéves, nagyszabású kutatási program 2024-es évada, amely már az első napon egy eddig nem ismert, a honfoglalás korában és az Árpád-korban is lakott lelőhely felfedezését eredményezte.

 

A fémkereső-műszeres lelet- és lelőhelyfelderítés során a honfoglalás korára datálható veretek, nyílhegyek, valamint egy jellegzetes fokos is előkerült. Ezen leletek alapján feltételezhető, hogy egy honfoglaláskori temetőt is rejthet a vizsgált terület, amelynek pontos igazolására további kutatásokat indít az Intézet.

 

A leletek kiértékelése arra enged következtetni, hogy a terület a bronzkortól a császárkoron át a honfoglalás időszakában és a középkorban is lakott volt. Remélhetőleg azonban a későbbi korok talajmunkái, valamint a mezőgazdasági művelés nem tette teljesen tönkre az itt megbújó emlékeket, noha a szántott rétegből kiemelt fémleletek mindenképpen bolygatásra szolgálnak tanúbizonyságul.

 

„A kutatás nem áll meg, hiszen folytatjuk kezdetben roncsolásmentes módszerekkel, geofizikai kutatással, majd feltárással, és ezekkel próbálunk a kérdéseinkre válaszokat kapni.” – mondta el Bakos Gábor közösségi régészeti referens, a terepi kutatás vezetője.

 

A Tisza-tó mikroregionális kutatóprojekt 2022 márciusában vette kezdetét, amelynek célja az Árpád- és középkori településhálózat és kereskedelmi kapcsolatok, pontosabb megismerése, az Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén található régészeti lelőhelyek és épített örökségi emlékek tanulmányozása révén.

 

A kutatás több rétegű módszertannal zajlik, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet osztályainak összehangolt munkája révén, amelyben egyaránt helyet kapnak műemlék- és örökségvédelmi elemek. Ennek keretében valósult meg 2023 őszén Tomajmonostora határában annak a régészeti feltárásnak az első üteme, amely a korábbi terepbejárási és geofizikai mérések alapján igazolta az egykori bencés monostor létét, és amely 2024-ben is folytatódik majd.

 

A Nemzeti Régészeti Intézet topográfiai célú kutatásai országos szinten zajlanak. A számos tudományos és beruházói projekt eredményeit felhasználó munka célja Magyarország Régészeti Topográfiájának legteljesebb adatbázisát kiépíteni, a nemzeti értékek számbavétele és megóvása érdekében.