EN facebook

Hangfegyverek kiállítás a MODEM-ben

2019-05-21 17:00

A Hangfegyverek a MODEM fiatal kurátoroknak kiírt pályázatának nyertes kiállítása, amely három pályakezdő hangművész munkáit mutatja be.

Noha a hangművészet a futurizmus óta eltávolodott a háborútól, a háború időközben felfedezte magának a hangot, amely a szó szoros értelmében fegyverré vált: olyan hadi és rendvédelmi eszközzé, amely leplezett vagy direkt erőszakkal gyakorol hatást a pszichére és a testre.
Hangfegyvernek tekinthető minden, ami auditív médiumokon keresztül tömeget oszlat, fájdalmat, maradandó károsodást vagy halált okoz, de az is, ami képes befolyásolni, összezavarni, félelmet kelteni, lehallgatni vagy épp megtéveszteni.
A kiállítás fekete tereiben felhangzó és megjelenő munkák a szónikus fegyverkezés fiktív és valós példái. A különféle hanginstallációk hol a testünkben rezonálnak, máskor négykézlábra állítanak vagy tettestárssá tesznek mások lehallgatásában. 
Megmutatják, hogyan válhat a saját hangunk fegyverré, hol van a határ befogadható és befogadhatatlan hangok között és milyen pusztító is lehet a csend. Nem csupán tematizálják hang és háború sokrétű viszonyát, de finoman használják is a hangfegyverek különféle technikáit, szembesítve a hang szétzúzó és összekötő, esztétikai és fizikai erejével.

Kiállító művészek:
Krasz Ádám
Kophelyi Dániel
Jeneses Ádám

Kurátor: Lőrinczy Lia

Grafika: Kophelyi Dániel


Május 25-i nyitónapi programok:

14:00 óra: Elektronikai Bütykölde és interaktív tárlatvezetés gyerekeknek

16:00 óra: Krasz Ádám, Kophelyi Dániel és Jeneses Ádám közös zenei 
performansza

A kiállítás nyitónapján (május 25-én) ingyenes buszjáratot szerveznek Budapestről. 
Gyülekező a Planetárium előtt 11:45-kor. A buszsofőr MODEM táblával fogja várni az érdeklődőket. A busz 18 órakor indul vissza Debrecenből, a MODEM melletti parkolóból. Jelentkezés: a regisztracio@modemart.hu címen (a korlátozott férőhelyek miatt a szervezők köszönettel veszik a mielőbbi visszajelzést)

Helyszín: MODEM (4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

A kiállítás megtekinthető: 2019. augusztus 4-ig

helytörténet, kiállítás, látogató
2019-05-19 09:00
látogató, programajánló, színház
2019-05-18 17:00