EN facebook

Hagyományaink vendégségben a Skanzenben 2022-ben is!

PROGRAMAJÁNLÓ

Szeptember 10-én ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az események középpontjában ebben az évben a lakodalom áll. Lakodalmi sütemények, zenés, táncos programok, kézműveskedés várja a látogatókat.

 

Fehérgalamb kereséstől a menyasszonyfektetőig, leány- és legénybúcsútól a menyasszony öltöztetésén át a lakodalmi menetig, és esküvői szertartásig követhetjük nyomon a hagyományos lakodalmi rítusokat a Skanzen három tájegységében.

 

Mesterség- és viseletbemutatók mellett vőfélyverseket tanulhatnak az érdeklődők, készíthetnek rozmaring koszorút, hímezhetnek jegykendőt, tanulhatnak lakodalmi dalokat és táncokat. A hagyományos gasztronómiában tett kalandozás során süthetnek rétest, megtudhatják a sváb színes kuglóf receptjét, de kóstolhatnak cukorperec és dióstorta mellett lakodalmi italokat is. A színpadi programok a vőfélyek köszöntőjével kezdődnek. A menyasszonyos és vőlegényes háztól a vacsorán át a gyertyástáncig ér a táncban elmesélt történet, melyet egy össztánc koronáz meg.

 

 

A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg.

 

műhely, néprajz, tájház, téma, természet, virtuális
2022-07-21 07:00
beruházás, bővítés, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-05-20 07:00