„Hadtörténeti Kincstár” – Új időszaki kiállítás nyílt a Hadtörténeti Múzeumban

Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2019-03-11 17:00

2019. március 8-án „Hadtörténeti Kincstár” – Válogatás a 100 éves Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményeiből címmel új időszaki kiállítás nyílt a Hadtörténeti Múzeumban. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2018. november 16-án ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, a centenáriumi rendezvénysorozat keretein belül Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta az új, gyűjteménytörténeti tárlatot.

 

 

 

Egy évszázados fennállás alatt igen sokat változik, alakul egy gyűjtemény.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjtőköre a militaria hungarica, azaz a magyar vonatkozású hadtörténelmi emlékek, tárgyak, dokumentumok, amelyek évezreden túlnyúló sokszínű hadimúltunkhoz s a mindenkori magyar haderő történetéhez kapcsolódnak, betekintést engedve annak ünnepeibe és hétköznapjaiba.

Az egy évszázados fennállás alatt egyaránt a gyűjtemény részei lettek híres emberek relikviái és mára már elfeledett személyekhez, családokhoz kapcsolódó, ereklyeként őrzött apróságok. Bekerülésük előtt-után sokuknak gyakran hányatott sors jutott osztályrészül. A tárgyak mögött emberi sorsok sejlenek fel: mindazoké, akik megalkották, használták, megőrizték őket.

 

 

A komplex intézmény kincseit különböző közgyűjtemény-típusok: múzeum, levéltár, térképtár, könyvtár óvják.

A jellegük, tartalmuk alapján különböző tárakban őrzött emlékek legjavából mutat válogatást e kincsestár, a kilátogatók elé tárva – nem feltétlenül anyagi érték, hanem – a különlegesség, a szépség, a ritkaság vagy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum múltja szempontjából kiemelendő kulturális javakat. Mint minden válogatás, ez is szubjektív. A színes egyveleg jól tükrözi sokrétű gyűjtőkört, a gazdagodás stációit, a tárgyak méret, anyag, minőség és állapot szerinti változatosságát.

Gyűjteményi kurátorok közül néhányan a gyűjteményeik jellegzetességeiből válogattak, mások egy-egy tárgyra vagy tárgycsoportra fókuszálva szándékoznak az érdeklődőket gyönyörködtetni. Az állandó kiállításokban megtekinthető többi műtárgy sem kevésbé értékes vagy érdekes, de a kiállítás rendezői szem előtt tartották, hogy e válogatást a történeti bemutatók csonkítása nélkül tárhassák a nagyközönség elé.

 

 

A „Hadtörténeti Kincstár”-ban a látogatók megcsodálhatják többek között Futaki Hadik András gróf, tábornagy szablyáját hüvellyel, amely a múzeum legkorábbi névhez köthető szablyája; az Enigma H29 (Enigma II) rejtjelezőgépet, a kiállításban bemutatott mintegy 80 kg tömegű példány valószínűleg az egyetlen fennmaradt darab a típusból. A magyarországi közgyűjtemények közül a Hadtörténeti Múzeum őrzi a legrangosabb osztrák–magyar (később magyar) tiszti kitüntetés, a Mária Terézia Katonai Rend legtöbb jelvényét és egyéb emlékét, többek között az 1927-ben, a Rend fennállásának 170. évfordulója alkalmából készíttetett, nemzetközi szinten is ritkaságnak számító Terézia-gyűrű két példányát. Ezek is helyet kaptak az új kiállítás tárlóban, ahogy a császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotja 1815-ből, amely az egyik legjelesebb magyar ötvösművész, Szentpéteri József alkotása.

A kiállítás 2019. december 31-ig várja az érdeklődőket.

 

Fényképeket készítette: Illés András

irodalom, régészet, történelem
2019-02-27 08:10
helytörténet, kiállítás, történelem
2019-01-30 14:57

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00