EN facebook

Ha hívtok, mi megyünk!

ZALAEGERSZEG

2018-10-09 14:00

 

 

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban sajátos időszak kezdődik, hiszen a tervezett intézményi felújítás miatt egy merőben más múzeumpedagógiai stratégiát kellett kidolgoznunk. Habár a múzeum télre kiköltözik eredeti épületéből, a szakmai munka nem áll meg. „Ha hívtok, mi megyünk” mottóval hirdettük meg az előttünk álló időszakot: kirándulások, helytörténeti séták, intézményi látogatások szerepelnek a palettán. Az erről szóló tájékoztatót tegnap tartottuk a zalai megyeszékhelyen.

 

Kiállításaink a hagyományos értelemben ugyan nem lesznek, de az óvodáknak és iskoláknak továbbra sem kell nélkülözniük a múzeumi élményeket, házhoz visszük a a történelmet, a képzőművészetet, a néprajzot és a mesét. A fogadókész oktatási, nevelési intézményekbe a kollégák beszédes műtárgyakkal felszerelkezve látogatnak el a gyerekekhez és élménydús foglalkozásokat tartanak. Megelevenítik az adott tárgy üzenetét, ahogy ezt Kaján Imre múzeumigazgató is tette a rendezvény bevezetőjében.

Egy ismeretlen alkotó festményét mutatta be a közönségnek, ami a mohácsi csata egyik jelenetét ábrázolja. Az alkotás külön érdekessége, hogy az egyszerre négy információt is hordoz. Egyrészt bemutatja a magyar és a török harcát, annak realisztikus ábrázolásmódját. Másrészt láthatjuk a képen II. Lajos király aranyozott páncélöltözetét, ami élőben is megcsodálható a Magyar Nemzeti Múzeumban. Harmadrészt a kép keletkezésének az ideje az az időszak, amikor elindul a magyar történelem dicső és tragikus bemutatása a képzőművészeti alkotásokon keresztül. Negyedrészt pedig a sérült képkeret külön történetét mesélte el, ami a II. világháborút jellemezte és a szovjet katonák viszonyát mutatja a hőn áhított európaisághoz.

 

Történészek, művészettörténészek, múzeumpedagógusok számos foglalkozást kínálnak e módon, minden korosztályt megszólítva óvodától a középiskoláig. A fiatalok többek között betekinthetnek a régészet világába, régmúlt idők tárgyaival a mesék világába utazhatnak, helytörténeti séták és előadások során megismerhetik lakókörnyezetük érdekességeit, felidézhetik a kommunizmus áldozatainak megpróbáltatásait egy külön erre a célra létrehozott börtönmúzeumban. Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus mindig körültekintően segít kiválasztani az adott korosztálynak és érdeklődési körnek megfelelő programot.

 

A zalaegerszegi Göcseji Skanzent, az ország első szabadtéri néprajzi múzeumát azonban a költözés egyelőre nem érinti, a csoportok fogadása itt zavartalanul működik tovább. A szakmai információs napon Varju András, az intézmény osztályvezetője ismertette azokat az eddig is közkedvelt és a közeljövőben induló vadonatúj foglalkozásokat, amelyre szeretettel várnak kicsiket és nagyokat. A Göcseji Skanzen az értékőrző tudás tárháza. Nem lehet eléggé sokszor hangsúlyozni, hogy a múzeum a hiteles történeti forrás őrzője. Ezért fontos az, hogy már gyerekkorban megismerje mindenki ezt a lehetőséget, hogy később a tanulmányok során bátran forduljanak a múzeum vagy akár a könyvtár, levéltár által nyújtott dokumentumokhoz és az intézményekben dolgozó szakemberekhez.

 

 

 

képzés, múzeumpedagógia, műhely
2018-10-09 09:00
konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia
2018-09-27 12:00
képzés, muzeológia, téma
2018-10-08 10:00