FRIDA KAHLO - Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

KIÁLLÍTÁS

Magyar Múzeumok Online
2018-07-06 18:00

Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán kiemelte: nagyon különleges anyagot kapott a galéria a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedótól, amely a legjelentősebb Frida Kahlo-gyűjteményt őrzi a világon.
 
    Frida Khalo ikonikus alakja és szimbóluma a női erőnek, egyenjogúságnak a művészetben és Mexikó történetében egyaránt - emelte ki Carlos Phillips, a Museo Dolores Olmedo igazgatója. Hozzátette: a tárlat az életműnek azt a részét is bemutatja, amelyet Frida saját maga felszabadításáért alkotott. Az igazgató hangsúlyozta: örömteli esemény, hogy a magyar kiállítás segítségével még több embernek nyílik lehetősége megismerni a művészt és a gazdag mexikói kultúrát egyaránt.


    A tárlat, amelynek megnyitóját a festőművész születésének 111. évfordulóján, pénteken tartják, Frida Kahlo 26 ismert festményén és 9 rajzán, valamint fotókon és videofelvételeken keresztül, öt szekcióban mutatja be az alkotó munkásságát és életének jelentős részleteit.


    A festői kibontakozás című részben összegyűjtött portréi arról az állhatatos útkeresésről tanúskodnak, amelynek során Frida Kahlo rátalált saját stílusára. Tizennyolc évesen egy buszbaleset következtében egy évre ágyhoz lett kötve, de édesanyja egy olyan állványt készíttetett neki, amelynek segítségével fekve is tudott festeni. Formális képzésben korábban nem részesült, és ebben az időben is autodidakta módon fejlesztette tudását. Első modelljei családtagjai, barátai voltak, ezekből az alkotásokból is látható összeállítás a kiállítás ezen részében.


    A balesetben súlyosan megsérült a medencéje, amelynek következtében három gyermekéből egyet sem tudott kihordani, de még jóval előbb, hétéves korában egy vírusos betegség miatt maradandóan károsodott jobb lába is. A fájdalom poézise című szekcióban azok a festményei láthatók, amelyeken gyerek- és felnőttkora testi szenvedéseit jelenítette meg.


    A bemutató harmadik egysége a művész és Mexikó kapcsolatát mutatja be. Fontos volt Frida Kahlo számára az ősi gyökerekkel való azonosulás, ami nem csak képein jelent meg, de az őt körülvevő környezetben is. Férjével, Diego Riverával közös házukat is számtalan régészeti lelet, jellegzetes kerámia és kőszobor díszítette, amelyekhez hasonlókat szintén láthat majd a közönség.


    A Viva la Vida című szekció a természettel való organikus együttélés, együttlétezés mitikus egységét sejtető képeket tárja a látogatók elé, az utolsó egység pedig Diego Riverával való sokszor ellentmondásos, de szenvedélyes, inspiráló és erős kapcsolatáról szól. Ebben a részben szó esik Frida más szerelmeiről is, mások mellett a magyar származású Nickolas Murayról.


A bemutatót Frida Kahlo élete utolsó tíz évében vezetett naplója alapján összeállított hang és képinstalláció zárja.

 

A kiállítás kurátora Lantos Adriána.

 

FRIDA KAHLO
REMEKMŰVEK A MEXIKÓVÁROSI MUSEO DOLORES OLMEDÓBÓL
2018. július 7 – november 4.
Magyar Nemzeti Galéria

 

 

 

július 7-én FB LIVE! // Frida Kahlóról egy családtag szemével

 

Lantos Adriána, a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállításának kurátora beszélget Cristina Kahlóval, a művész húgának unokájával

Cristina Kahlo a Kahlo-családban egyedüliként viszi tovább a fényképészet hagyományát: dédnagyapja és édesapja nyomán ő is hivatásos fotográfusként dolgozik, mindamellett aktívan ápolja nagy-nagynénje emlékét és művészeti hagyatékát. A sugárzóan kedves Cristinával Frida Kahlo életéről, műveiről és a jelenre gyakorolt hatásáról beszélget majd a kiállítás kurátora, egy kicsit „másképp”. A festőnő leszármazottjaként, Frida életének kiváló ismerőjeként, egyúttal gyakorló művészként elbeszélése, az általa felelevenített emlékek természetükből adódóan egyedi, egyúttal intim színezetet adnak a Kahlo-mítosznak.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a regisztráció betelt. Akik nem tudtak már regisztrálni az eseményre, élőben követhetik a beszélgetést a múzeum FB oldalán!

IDŐPONT
2018. július 7. szombat (16.00-18.00)képzőművészet, kiállítás, programajánló
2018-07-01 09:00
képzőművészet, kiállítás
2018-07-04 18:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00