EN facebook

Munkácsy mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

2019-04-29 16:00

Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) szervezésben.

A november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó. A Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.


Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is. A tárlat külön színfoltja a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek - köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János - által készített művek csoportja.


A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható, ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik. A kiállításon először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak az m21-ben debütál hat, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.


Munkácsy Mihály (1844-1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között Magyarországon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az öt legismertebb magyar festők egyike a világban.

képzőművészet, kiállítás
2019-01-04 15:00
képzőművészet, művészettörténet, tárgy
2018-12-30 11:48
kiállítás, külföld, művészet
2018-04-24 17:00